Składniki:
4 jajka od szczęśliwych kur
175 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
200 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki orkiszowej typ 1400
200 g masła klarowanego lub masła 82%
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
ewentualnie 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Następnie rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Masło ucieramy na wysokich obrotach razem z cukrem do otrzymania puszystej masy. Nie przestając ucierać, dodajemy powoli po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy. Możemy wlać dla aromatu troszkę ekstraktu waniliowego. Na koniec masę łączymy delikatnie z ubitą pianą z białek. Natłuszczoną keksówkę wypełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika na pół godziny, po tym czasie zwiększamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy jeszcze drugie pół godziny (do suchego patyczka).
Sekrety udanej babki piaskowej:
– używane składniki muszą mieć temperaturę pokojową
– dajemy 2 razy tyle mąki, co tłuszczu
– należy pilnować proporcji użytych mąk (musimy zachować stosunek 1/2 : 1/2),
ewentualnie możemy dać więcej mąki ziemniaczanej,
jeśli chcemy otrzymać bardziej piaskową babkę
🙂
na podstawie przepisu Moje Wypieki