Składniki:
4 dojrzałe banany
150 g nierafinowanego cukru
1 jajko od szczęśliwej kury
75 g klarowanego masła w temperaturze pokojowej /+ troszkę do posmarowania formy/
170 g mąki
/może być prawie każda mąka bezglutenowa np. teff, kasztanowa, jaglana, ryżowa lub mąka orkiszowa typ 1000 /
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta drobnej soli
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Małą blachę keksową natłuścić i posypać mąką. Banany rozgnieść widelcem lub zblendować, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą, a potem wsypać do bananów i ponownie dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Piec około 50 minut – do suchego patyczka.
przepis Sophie Dahl z książki “Apetyczna panna Dahl”, znaleziony na White Plate