Składniki:
200 g batata
120 g masła orzechowego z nerkowców
80 g mąki kokosowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
uprażone na złoto wiórki kokosowe do obtoczenia lub cynamon
Batata obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (lub jeszcze lepiej upiec). Odcedzić i jeszcze ciepłego zblendować z masłem i ekstraktem. Na koniec wymieszać z mąką i odstawić do wystudzenia. Z chłodnej masy formować kulki i obtaczać w wiórkach. Trufelki przechowywać w lodówce.
przepis kierunek fitness
Zrobiłam, wymieniłam mało z nerkowców na zwykłe orzechowe bo tańsze i dodałam nieco brązowego cukru, oblałam polewą z gorzkiej czekolady, cześć obtoczyłam w cynamonie, na części tych w czekoladzie położyłam połówki orzechów, część posypałam chilli. Wyszły genialne! Dzięki za przepis 🙂
No i super! Cieszę się, że smakują 🙂 A mi się ten cynamon podoba do kompozycji, więc podkradam pomysł 😉