Składniki:
krem:
3 średnie, dojrzałe i kremowe awokado
1 doniczka bazylii
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka nierafinowanego cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
duża szczypta drobnej soli himalajskiej
część truskawkowa:
20 dag truskawek
1 łyżka nierafinowanego cukru pudru (można pominąć)
do dekoracji:
całe truskawki z szypułkami
wiórki i chipsy kokosowe
listki bazylii
Łodyżki bazylii wraz z listkami oberwać nad ziemią w doniczce (kilka drobniejszych listków z czubka zostawić do dekoracji), obmyć i zblendować z połową mleka kokosowego. Powstałą papkę przetrzeć przez małe sitko, aby uzyskać sam sok, odrzucić pozostałości rośliny. Awokado obrać, zmiksować razem z bazyliowym ekstraktem oraz pozostałymi składnikami kremu, przełożyć do pucharków. Umyte truskawki również zblendować, ale krótko na niskich obrotach, tak aby otrzymać sos z kawałkami owoców, dosłodzić jeśli potrzeba, wymieszać i wyłożyć na bazyliowy krem. Schłodzić w lodówce lub zjeść od razu 😀 Warto udekorować przed podaniem.
Ilość składników na 2 porcje.
przepis własny
Bazyliowy krem z awokado w Waszym wykonaniu:
fot. Joanna Rzętkiewicz