Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Bezglutenowe spody do babeczek

  • Ciasta i ciasteczka

IMG_2542

Składniki:

175 g domowej mieszanki delikatnych smakowo, bezglutenowych jasnych mąk

(np. jaglanej, ryżowej, ekologicznej kukurydzianej)

75 g mąki ziemniaczanej lub innej skrobi

100 g masła  /lekko ogrzanego do temperatury pokojowej/

1 jajko od szczęśliwej kury

50 g nierafinowanego cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta drobnej soli

IMG_2548

Mieszamy ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż o wchłonięcia mąki. Wkładamy je na minimum pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Po tym czasie masę rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy okrągłe kształty (mogą być zwykłe kółka, mogą być też z fantazyjnie wykończonym brzegiem). Kształty nadajemy wykrawaczkami do ciastek lub szklanką o średnicy większej o kilka centymetrów od dna blaszki tzn. od dołka na jedną babeczkę 🙂 Delikatnie wypełniamy nimi wgłębienia muffinkowej formy, dociskając do dna i ścianek. Możemy ciasto ponakłuwać lekko widelcem,  możemy też ozdobić brzegi (u mnie także za pomocą widelca). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C na programie góra/dół. Pieczemy spody około 15 – 20 minut. Wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.

IMG_2570

Podkładka na zdjęciach została wykonana przez  Panią Babeczkę 🙂

masa na spody pochodzi z przepisu na  wielkanocne jajeczka

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Spody mazurkowe bez glutenuSpody mazurkowe bez glutenu
  • Wielkanocne jajeczka z kremem cytrynowymWielkanocne jajeczka z kremem cytrynowym
  • Ciasteczka maślaneCiasteczka maślane
bez glutenu wegetariański
29/06/2016

Post navigation

Maślane babeczki z brzoskwiniami → ← Woda truskawkowa

One thought on “Bezglutenowe spody do babeczek”

  1. Clinic Food pisze:
    23/01/2018 o 23:23

    Super 🙂 Ja bym jeszcze zamieniła cukier na ksylitol i będą całkiem zdrowe. Na pewno kiedyś przygotuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary