Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Bezglutenowe spody do babeczek

  • Ciasta i ciasteczka

IMG_2542

Składniki:

175 g domowej mieszanki delikatnych smakowo, bezglutenowych jasnych mąk

(np. jaglanej, ryżowej, ekologicznej kukurydzianej)

75 g mąki ziemniaczanej lub innej skrobi

100 g masła  /lekko ogrzanego do temperatury pokojowej/

1 jajko od szczęśliwej kury

50 g nierafinowanego cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta drobnej soli

IMG_2548

Mieszamy ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż o wchłonięcia mąki. Wkładamy je na minimum pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Po tym czasie masę rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy okrągłe kształty (mogą być zwykłe kółka, mogą być też z fantazyjnie wykończonym brzegiem). Kształty nadajemy wykrawaczkami do ciastek lub szklanką o średnicy większej o kilka centymetrów od dna blaszki tzn. od dołka na jedną babeczkę 🙂 Delikatnie wypełniamy nimi wgłębienia muffinkowej formy, dociskając do dna i ścianek. Możemy ciasto ponakłuwać lekko widelcem,  możemy też ozdobić brzegi (u mnie także za pomocą widelca). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C na programie góra/dół. Pieczemy spody około 15 – 20 minut. Wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.

IMG_2570

Podkładka na zdjęciach została wykonana przez  Panią Babeczkę 🙂

masa na spody pochodzi z przepisu na  wielkanocne jajeczka

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Spody mazurkowe bez glutenuSpody mazurkowe bez glutenu
  • Wielkanocne jajeczka z kremem cytrynowymWielkanocne jajeczka z kremem cytrynowym
  • Ciasteczka maślaneCiasteczka maślane
bez glutenu wegetariański
29/06/2016

Post navigation

Maślane babeczki z brzoskwiniami → ← Woda truskawkowa

One thought on “Bezglutenowe spody do babeczek”

  1. Clinic Food pisze:
    23/01/2018 o 23:23

    Super 🙂 Ja bym jeszcze zamieniła cukier na ksylitol i będą całkiem zdrowe. Na pewno kiedyś przygotuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.