Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Bezglutenowy torcik tiramisu

  • Ciasta i ciasteczka

Ten torcik wykombinowałam już z rok temu, ale nie spisałam wówczas dokładnie receptury, no i musiałam poczynić powtórkę, żeby było wiarygodnie. Upiekłam jeszcze raz biszkopt (tym razem w udoskonalonej i łatwiejszej w użyciu formie tortowych spodów), ukręciłam krem z mascarpone (wciąż próbuję wymyślić wersję beznabiałową, ale póki co nic nie jest wystarczająco bliskie odtworzenia tego uwodzącego smaku serka), przygotowałam poncz. Sam tort składa się szybko. Mój perfekcjonizm nie pozwolił mi jednak na osiągnięcie pełni zadowolenia, gdyż spody nierównomiernie zostały nasączone, co oczywiście wywołało grymas na mej twarzy … Ale już otrzymałam dobre rady i podobno spryskiwacz daje rade w tej kwestii, także następnym razem wlewam poncz i psikam 😀 Musicie pamiętać o dociśnięciu każdego kolejnego położonego biszkoptu i wyrównaniu wierzchu, choć możecie oczywiście pofantazjować z wzorkami, choćby machniętymi ząbkami widelca 😀 No i powstrzymać się od zaglądania przez noc do lodówki 😉 Jak dacie rade, to potem już możecie sobie dogodzić chodzącą za Wami od czasu przejścia na dietę wersją  tiramisu bez glutenu ! 

Składniki:

 3 jasne  spody tortowe bez glutenu

Krem:

500 g serka mascarpone

250 g  śmietanki 36%

150 g nierafinowanego, trzcinowego cukru pudru 

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie po łyżce dokładamy serek i na niskich obrotach łączymy obie masy aż do całkowitego wykorzystania mascarpone.

Poncz do nasączenia:

150 ml espresso lub przefiltrowanego, bardzo mocnego naparu kawowego

25 ml brandy lub likieru amaretto

Zaparzyć kawę. Po wystudzeniu wymieszać z alkoholem.

Do przesypywania i dekoracji:

3 łyżki naturalnego kakao w proszku 

Warstwy torcika:

1. spód, 1/3 ponczu, 1/4 kremu, 1 łyżka kakao

2. spód, 1/3 ponczu, 1/4 kremu, 1 łyżka kakao

3. spód, 1/3 ponczu, 1/4 kremu, a dekoracja z 1 łyżki kakao na wierzchu dopiero przed samym podaniem

(wzór powstał poprzez oprószenie nim przez koronkową serwetkę)

Pozostałą 1/4 kremu wykorzystujemy na uzupełnienie ewentualnych jego braków w bokach torcika.

Schładzamy torcik przez kilka godzin. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Serwujemy zimny. Kroimy ostrym nożem, maczanym za każdym razem w gorącej wodzie.

inspirowany przepisem na klasyczne tiramisu  Delecta

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Zimowy tort świątecznyZimowy tort świąteczny
  • Spody tortowe bez glutenuSpody tortowe bez glutenu
bez glutenu ciasto tort wegetariański
07/02/2017

Post navigation

Śledzie marynowane w sosie tatarskim → ← Spody tortowe bez glutenu

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.