
Składniki:
5 jajek od szczęśliwych kur
75 g mąki ryżowej
75 g mąki gryczanej białej
75 g czarnego kakao w proszku
150 – 175 g masła lub oleju kokosowego
250 g nierafinowanego cukru trzcinowego
100 – 125 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Cukier wymieszać w rondelku, aż do rozpuszczenia, z mlekiem, kakao i ekstraktem, dodać tłuszcz i zagotować razem, następnie odstawić do wystudzenia. Naszykować tortownicę (o średnicy około 24 – 26 cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia, natłuścić brzegi. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 stopni C i program “ciasto”. Rozbić jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wystudzoną masę utrzeć z żółtkami, potem wmiksować do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie łyżką połączyć pianę z ciastem i przelać do formy. Ciasto piec około 45 minut – do suchego patyczka. Warto przełamać jego smak owocami lub połączyć z kremem, można też udekorować wierzch pudrem owocowym lub jadalnymi kwiatami.

przepis autorski