Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Bomboloni czyli pączki włoskie z piekarnika

  • Ciasta i ciasteczka

zdjęcie: bomboloni

Składniki:

500 g mąki orkiszowej typ 700

250 ml pełnotłustego świeżego mleka

3 jajka od szczęśliwych kur

100 g masła klarowanego

50 g nierafinowanego cukru pudru

20 g świeżych drożdży (można dać 10 g drożdży suchych)

1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki drobnej soli

Zaczyn ze świeżych drożdży:

/ uwaga: składniki odliczamy od podanych powyżej w przepisie /

20 g świeżych drożdży

10 g cukru nierafinowanego

50 ml letniego mleka (podgrzanego do 40 stopni C)

100 g mąki

Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową.

Do garnuszka wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i ucierać aż do zniknięcia grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja stawiam na łapce do garnków na włączonym kaloryferze). Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, należy go kontrolować co 5-10 minut.

zdjęcie: bomboloni

Odmierzoną mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy po środku dołek, do którego albo wlewamy zaczyn ze świeżych drożdży albo po prostu dodajemy suche drożdże. Następnie rozpuszczamy masło z solą i odstawiamy do wystudzenia. Do miski zaś wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Wyrabiamy chwilę ciasto – można to robić ręcznie albo mikserem, potem dolewamy masło z solą i jeszcze trochę wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie się rwało (w zależności od sposobu zajmie nam to 15 -30 minut). Przykrywamy masę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie lekko ogrzany wcześniej piekarnik, a potem nastawiony “na żarówkę”) na około 1 godzinę, a faktycznie czekamy na podwójne zwiększenie ilości ciasta, zaglądając co jakiś czas. Gdy osiągniemy oczekiwany efekt, wykładamy partiami ciasto na cienko oprószoną mąką stolnicę lub blat, wałkujemy na grubość 1-2 cm i szklanką wycinamy kółka, które odkładamy do ponownego wyrośnięcia, zostawiając między nimi odstępy. Z podanej w przepisie proporcji wychodzą dwie pełne blachy pączków. Bomboloni pieczemy na termoobiegu w temperaturze około 180 stopni C do lekkiego zezłocenia, sprawdzając patyczkiem w środku, przez jakieś 10-15 minut – mają być miękkie, ale nie surowe. Oryginalne po wystudzeniu posypujemy drobnym cukrem ( w przypadku pączków pieczonych raczej cukrem pudrem), ja wolę pączki polukrowane  (lukrowanie wykonujemy przy pączkach jeszcze gorących). Włosi jeszcze nadziewają te pączki kremem budyniowym lub czekoladowym, ja sobie już  darowałam, ale Wy oczywiście możecie to zrobić 🙂 Inna opcją jest też po chwilowym przestudzeniu zanurzenie pączków w roztopionym maśle i obtoczenie ich w drobnym nierafinowanym cukrze.

na podstawie przepisu  Wiszniówki

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
  • Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowyPajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
pączki wegetariański
26/02/2014

Post navigation

Pasta z zielonej soczewicy i pora → ← Jabłuszkowy wegesmalec

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.