Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Bombowa, czerwona sałatka

  • Sałatki i surówki

Bombowa sałatka! Jakoś taka myśl mi się napatoczyła po jej stworzeniu …  Bo fasola z granatem w zestawieniu – toż to istna bomba wybuchowa  chi chi 😀 Mam nadzieję, że nie pozabija wszystkich konsumujących i ich towarzyszy 😉 Za to ręczę, że mocno zdrowotna!

Składniki:

1 szk. fasoli adzuki

1 mały owoc granatu (waga około 200 g)

100 g suszonych śliwek

2 garście  świeżego jarmużu, natki lub majeranku

1 łyżka oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka syropu daktylowego

drobna sól

czerwony pieprz 

Sposób przygotowania:

Fasolę umyć, namoczyć i ugotować. Z granatu wydrążyć pestki. Śliwki pokroić na osiem części. Zieleninę porwać na drobno. Wymieszać ze sobą oliwę, ocet i syrop; powstałym sosem zalać śliwki i odstawić do zmięknięcia na około pół godziny – godzinę. Ziarenka pieprzu rozdrobnić np tłuczkiem. Wszystkie skałdniki wymieszać razem i dosolić do smaku. Sałatkę mozna udekorowac na wierzchu całymi ziarenkami czerwonego pieprzu.

Gotowanie fasoli adzuki:

Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na 8 – 12 godzin. Po tym czasie wstawiamy na gaz bez przykrycia i gotujemy aż do pokazania się piany. Odlewamy wówczas wraz z pianą całą wodę (możemy lekko przepłukać fasolę pod gorącą wodą na sicie) i zalewamy ponownie dużą ilością wrzątku (powinno go być kilkakrotnie więcej niż fasoli). W tym miejscu polecam dorzucić około 2 cm kawałek kombu, którego dodatek do procesu gotowania ułatwi późniejsze trawienie. Fasolę gotujemy przez około 45 – 60 minut, solimy dopiero pod koniec, czyli po minimum 1/2 godzinie gotowania.

 

Przepis autorski.

 

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Słodka pasta z adzuki i nerkowcówSłodka pasta z adzuki i nerkowców
  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka sałatka wegański wegetariański
14/11/2017

Post navigation

Pierniczki w stylu skandynawskim → ← Pasta “figa z makiem, z pasternakiem”

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.