Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Buraczkowe ciasto z czekoladą

  • Ciasta i ciasteczka

Pierwszy przepis na stronie w Nowym Roku: buraki, czekolada i gryka. Bardzo ciekawe zestawienie. Ciacho mokre, dość ciężkie i aromatyczne. Nada się dla eliminujących gluten i mleko. Polecamy z filiżanką dobrego espresso 🙂 

Składniki:

1/2 kg buraków 

150 g oleju kokosowego nierafinowanego

200 g mąki gryczanej

4 ekologiczne jajka

200 g czekolady deserowej lub gorzkiej (bez mleka w składzie)

1 szklanka cukru muscovado

1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego (niekoniecznie)

duża szczypta drobnej soli

1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Do dekoracji:

1 burak

100 g czekolady

Sposób przygotowania:

Olej roztopić w rondelku, dodać do niego połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia na najmniejszym ogniu, wystudzić. Jajka rozbić do dużej misy i utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Surowe buraczki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz sodą. Przygotować piekarnik (temp. 160ºC, program góra / dół) i blaszkę na wypiek (u mnie kwadratowa tortownica, wyłożona brązowym papierem do pieczenia i posmarowana olejem kokosowym). Następnie wlewać powoli zimny, ale płynny jeszcze olej z czekoladą do masy jajecznej, cały czas miksując. Potem na niskich obrotach miksera wmieszać mąkę do ciasta, a na końcu buraczki. Ciasto przelać do formy i piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć i ostudzić. Można udekorować np. roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i grubo startymi lub pokrojonymi w plasterki buraczkami.

na podstawie przepisu  I LOVE BAKE

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Libańskie ciasto pomarańczoweLibańskie ciasto pomarańczowe
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Ciasto ucierane z borówkami i polewąCiasto ucierane z borówkami i polewą
bez glutenu bez mleka ciasto deser wegetariański
10/01/2017

Post navigation

Batony figowo – orzechowe o smaku piernikowym → ← Na ten nowy … Najlepsze !

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.