Pierwszy przepis na stronie w Nowym Roku: buraki, czekolada i gryka. Bardzo ciekawe zestawienie. Ciacho mokre, dość ciężkie i aromatyczne. Nada się dla eliminujących gluten i mleko. Polecamy z filiżanką dobrego espresso 🙂
Składniki:
1/2 kg buraków
150 g oleju kokosowego nierafinowanego
200 g mąki gryczanej
4 ekologiczne jajka
200 g czekolady deserowej lub gorzkiej (bez mleka w składzie)
1 szklanka cukru muscovado
1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego (niekoniecznie)
duża szczypta drobnej soli
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Do dekoracji:
1 burak
100 g czekolady
Sposób przygotowania:
Olej roztopić w rondelku, dodać do niego połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia na najmniejszym ogniu, wystudzić. Jajka rozbić do dużej misy i utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Surowe buraczki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz sodą. Przygotować piekarnik (temp. 160ºC, program góra / dół) i blaszkę na wypiek (u mnie kwadratowa tortownica, wyłożona brązowym papierem do pieczenia i posmarowana olejem kokosowym). Następnie wlewać powoli zimny, ale płynny jeszcze olej z czekoladą do masy jajecznej, cały czas miksując. Potem na niskich obrotach miksera wmieszać mąkę do ciasta, a na końcu buraczki. Ciasto przelać do formy i piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć i ostudzić. Można udekorować np. roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i grubo startymi lub pokrojonymi w plasterki buraczkami.
na podstawie przepisu I LOVE BAKE