Składniki:
1 kg długich buraków
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn
250 g niepalonej kaszy gryczanej
750 ml wody (do gotowania kaszy)
250 ml mleka kokosowego
sok z cytryny lub ocet balsamiczny
drobna sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 – 160ºC na programie góra/dół. Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki lub grube plastry, dodać olej i wstawić je na chwilkę do piekarnika. Gdy olej się rozpuści, buraki oprószyć solą i przyprawami, całość przemieszać, a następnie upiec do miękkości rozprowadzone jedną warstwą na blaszce lub w większym naczyniu żaroodpornym (zajmie to około godziny). W tym czasie ugotować na sypko kaszę (polecam według tego przepisu – możecie masło klarowane zamienić w tym przypadku również na olej kokosowy, aby zachować harmonię smaków i wegański charakter receptury). Upieczone buraczki zblendować z mlekiem kokosowym, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połączyć je z kaszą i podgrzać chwilę wszystko razem. Serwować na ciepło. Polecam z dużą porcją zieleniny 🙂
na podstawie przepisu z książki Elli Woodward “Smakowita Ella”