Składniki:
300 g mąki ryżowej
200 g masła
4 – 5 jajek przepiórczych lub 1 jajko ekologiczne kurze
50 g nierafinowanego cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150 – 200 g ulubionej konfitury lub dżemu
Masło wyjmujemy wcześniej, żeby się ogrzało do temperatury pokojowej. W misce mieszamy ze sobą mąkę z cukrem, następnie siekamy je razem z masłem. Wlewamy ekstrakt i wbijamy jajka, wyrabiamy masę ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy z pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C na programie góra/dół. Szykujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Urywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robimy z nich kulki i minimalnie rozpłaszczamy na blaszce. W każdym ciastku robimy wgłębienie na około pół centymetra za pomocą zakrętki do napojów lub końcówki jakiegoś z akcesoriów kuchennych. Ciastka nie rosną, więc możemy je układać dość blisko siebie. Dołki wypełniamy konfiturą w miarę na równo z ciastem (mogą być troszkę ponad wysokość masy). Pieczemy 20 minut. Przekładamy dopiero po pełnym wystygnięciu.
przepis własny
Pecefrt shot! Thanks for your post!