Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Ciasteczka ryżowe z konfiturą

  • Ciasta i ciasteczka

IMG_0751

Składniki:

300 g mąki ryżowej

200 g masła 

4 – 5  jajek przepiórczych lub 1 jajko ekologiczne kurze

50 g nierafinowanego cukru pudru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

150 – 200 g ulubionej konfitury lub dżemu

IMG_0782

Masło wyjmujemy wcześniej, żeby się ogrzało do temperatury pokojowej. W misce mieszamy ze sobą mąkę z cukrem, następnie siekamy je razem z masłem. Wlewamy ekstrakt i wbijamy jajka, wyrabiamy masę ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy z pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C na programie góra/dół. Szykujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Urywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robimy z nich kulki i minimalnie rozpłaszczamy na blaszce. W każdym ciastku robimy wgłębienie na około pół centymetra za pomocą zakrętki do napojów lub końcówki jakiegoś z akcesoriów kuchennych. Ciastka nie rosną, więc możemy je układać dość blisko siebie. Dołki wypełniamy konfiturą w miarę na równo z ciastem (mogą być troszkę ponad wysokość masy). Pieczemy 20 minut. Przekładamy dopiero po pełnym wystygnięciu.

IMG_0759

 

przepis własny

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Ciasteczka maślaneCiasteczka maślane
  • Kruche ciastka z czekoladąKruche ciastka z czekoladą
  • Ciacha kasztanoweCiacha kasztanowe
bez glutenu ciastka deser wegetariański
15/04/2016

Post navigation

Herbatka z forsycji → ← Życzenia wielkanocne

One thought on “Ciasteczka ryżowe z konfiturą”

  1. Rusty pisze:
    08/09/2016 o 08:31

    Pecefrt shot! Thanks for your post!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary