Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Chleb ziemniaczany

  • Chleb

Ulepszona receptura !

 

IMG_2040 — kopia

Składniki:

250 g ugotowanych ziemniaków

200 g mąki ryżowej

200 g mąki gryczanej

100 g mąki ziemniaczanej

400 ml wody najlepiej przefiltrowanej o temp. około 30 – 40 stopni C

10 g świeżych drożdży

1 płaska łyżka drobnej soli himalajskiej

1 płaska łyżka cukru lub innego słodzidła (z wyjątkiem ksylitolu czy erytrytolu)

Z części wody – około pół szklanki przygotowujemy zaczyn (kruszymy drożdże i razem z cukrem rozprowadzamy w wodzie do rozpuszczenia), odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej na około 20 minut). Szykujemy keksową formę do pieczenia 10 cm x 30 cm, natłuszczamy ją i oprószamy bezglutenową mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Dokładnie odcedzone ziemniaki (nie mogą być gorące) blendujemy w dużej misce z zaczynem, pozostałą wodą i solą tak, aby nie pozostały żadne grudki. Do ziemniaków wsypujemy mąki. Wyrabiamy masę nadal blenderem aż do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące – zależy ona od stopnia odcedzenia ziemniaków i ich rodzaju (ja używam tzw. obiadowych), jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy jeszcze trochę wody np. 50 czy 100 ml.  Przekładamy ciasto do blaszki, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy i zostawiamy na pół godziny do godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy na programie góra/dół mniej więcej 60 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Najlepszy jest świeży (choć jeszcze trochę ciężko go się wówczas  kroi) lub ciepły z tostera czy opiekacza.

IMG_2036

 

Letnia wariacja na temat chlebka:

Przystrajamy go kwiatami i ziołami przed wyrastaniem.

Robimy to centralnie, z dala od brzegów pieczywa.

  

źródło przepisu: Smakowity chleb

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Bomboloni czyli pączki włoskie z piekarnikaBomboloni czyli pączki włoskie z piekarnika
  • Jogurt z migdałówJogurt z migdałów
bez glutenu bez jajka bez mleka chleb wegański wegetariański
07/03/2016

Post navigation

Zastępowanie jajek kurzych w przepisach kulinarnych → ← Dyniowiec

7 thoughts on “Chleb ziemniaczany”

  1. Beata pisze:
    23/11/2016 o 21:16

    Fajny przepis
    Dlaczego ksylitol nie może być dodany?

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      24/11/2016 o 16:35

      Dzięki. Przede wszystkim przetestowany wielokrotnie i smakuje chlebem a nie “chlebopodobnie” 🙂
      Co do ksylitolu – nie poddaje się fermentacji, nie reaguje z drożdżami (ciasto nie wyrasta tak, jak przy zastosowaniu zwykłego cukru).

      https://www.youtube.com/watch?v=0tyUzJBcuD8

      Odpowiedz
      1. Agnieszka pisze:
        13/03/2018 o 15:21

        Czy mozna uzyc cukru kokosowego?

        Odpowiedz
        1. Sikorka pisze:
          14/03/2018 o 08:32

          Myśle, że tak. Nie widzę przeciwwwskazań.

          Odpowiedz
  2. basik12345 pisze:
    02/03/2018 o 21:43

    Czym można zastąpić mąkę gryczaną? Nie cierpię jej smaku ani zapachu…

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      03/03/2018 o 09:39

      Mąka z niepalonej kaszy gryczanej w tym chlebku jest moim zdaniem bardzo słabo wyczuwalna, ale myślę, że mogłabyś spróbować zrobić z jaglaną, jednak nie gwarantuję takiego samego efektu.

      Odpowiedz
  3. Elżbieta pisze:
    03/05/2018 o 14:35

    Na podstawie tego przepisu wypracowałam sobie własne ulepszenia 🙂
    A MIANOWICIE:
    1.czasem daję ok 300 g ziemniaków
    2.drożdże zawsze rozrabiam w 100 ml ciepłej wody
    3.zamiast 200 g mąki gryczanej -daję 210 g
    4.zamiast 200 g mąki ryżowej – daję 195 g
    5.zamiast 100 g mąki ziemniaczanej – daję 95 g
    6.zawsze dodaję jakieś dwa zioła /np. bazylia+oregano ; rozmaryn+ekologiczne sproszkowane suszone
    warzywa ; lub inne 🙂
    7.zawsze dodaję garść ziaren siemienia lnianego+garść słonecznika ; czasem zamiast słonecznika -ziarna
    dyni, czy TYLKO 1 łyżkę czarnuszki 🙂
    8.wody zazwyczaj potrzeba (oprócz tej do drożdży) – 400-450 ml
    9.keksówkę wykładam papierem do pieczenia i dodatkowo -dno i boki- smaruję olejem, bo ciasto lepiej
    odchodzi od papieru 🙂
    10. czasem dodaję 1 czubatą łychę PASTY z KURKUMY 🙂
    a jak nie mam akurat tej PASTY z KURKUMY -to sypię 1 łyżkę kurkumy+1 płaską łyżeczkę pieprzu prawdziwego

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.