Ulepszona receptura !
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ziemniaczanej
400 ml wody najlepiej przefiltrowanej o temp. około 30 – 40 stopni C
10 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka drobnej soli himalajskiej
1 płaska łyżka cukru lub innego słodzidła (z wyjątkiem ksylitolu czy erytrytolu)
Z części wody – około pół szklanki przygotowujemy zaczyn (kruszymy drożdże i razem z cukrem rozprowadzamy w wodzie do rozpuszczenia), odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej na około 20 minut). Szykujemy keksową formę do pieczenia 10 cm x 30 cm, natłuszczamy ją i oprószamy bezglutenową mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Dokładnie odcedzone ziemniaki (nie mogą być gorące) blendujemy w dużej misce z zaczynem, pozostałą wodą i solą tak, aby nie pozostały żadne grudki. Do ziemniaków wsypujemy mąki. Wyrabiamy masę nadal blenderem aż do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące – zależy ona od stopnia odcedzenia ziemniaków i ich rodzaju (ja używam tzw. obiadowych), jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy jeszcze trochę wody np. 50 czy 100 ml. Przekładamy ciasto do blaszki, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy i zostawiamy na pół godziny do godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy na programie góra/dół mniej więcej 60 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Najlepszy jest świeży (choć jeszcze trochę ciężko go się wówczas kroi) lub ciepły z tostera czy opiekacza.
Letnia wariacja na temat chlebka:
Przystrajamy go kwiatami i ziołami przed wyrastaniem.
Robimy to centralnie, z dala od brzegów pieczywa.
źródło przepisu: Smakowity chleb
Fajny przepis
Dlaczego ksylitol nie może być dodany?
Dzięki. Przede wszystkim przetestowany wielokrotnie i smakuje chlebem a nie “chlebopodobnie” 🙂
Co do ksylitolu – nie poddaje się fermentacji, nie reaguje z drożdżami (ciasto nie wyrasta tak, jak przy zastosowaniu zwykłego cukru).
https://www.youtube.com/watch?v=0tyUzJBcuD8
Czy mozna uzyc cukru kokosowego?
Myśle, że tak. Nie widzę przeciwwwskazań.
Czym można zastąpić mąkę gryczaną? Nie cierpię jej smaku ani zapachu…
Mąka z niepalonej kaszy gryczanej w tym chlebku jest moim zdaniem bardzo słabo wyczuwalna, ale myślę, że mogłabyś spróbować zrobić z jaglaną, jednak nie gwarantuję takiego samego efektu.
Na podstawie tego przepisu wypracowałam sobie własne ulepszenia 🙂
A MIANOWICIE:
1.czasem daję ok 300 g ziemniaków
2.drożdże zawsze rozrabiam w 100 ml ciepłej wody
3.zamiast 200 g mąki gryczanej -daję 210 g
4.zamiast 200 g mąki ryżowej – daję 195 g
5.zamiast 100 g mąki ziemniaczanej – daję 95 g
6.zawsze dodaję jakieś dwa zioła /np. bazylia+oregano ; rozmaryn+ekologiczne sproszkowane suszone
warzywa ; lub inne 🙂
7.zawsze dodaję garść ziaren siemienia lnianego+garść słonecznika ; czasem zamiast słonecznika -ziarna
dyni, czy TYLKO 1 łyżkę czarnuszki 🙂
8.wody zazwyczaj potrzeba (oprócz tej do drożdży) – 400-450 ml
9.keksówkę wykładam papierem do pieczenia i dodatkowo -dno i boki- smaruję olejem, bo ciasto lepiej
odchodzi od papieru 🙂
10. czasem dodaję 1 czubatą łychę PASTY z KURKUMY 🙂
a jak nie mam akurat tej PASTY z KURKUMY -to sypię 1 łyżkę kurkumy+1 płaską łyżeczkę pieprzu prawdziwego