Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Ciasteczka maślane

  • Ciasta i ciasteczka

IMG_1501

Składniki:

500 g domowej, jasnej i  delikatnej mieszanki mąk bezglutenowych

( dałam 300 g mąki jaglanej, 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej)

200 g masła 

75 g  – 100 g nierafinowanego, trzcinowego  cukru pudru

3 żółtka od szczęśliwej kury

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów

IMG_1492

Masło wyjmujemy wcześniej, żeby się ogrzało do temperatury pokojowej. W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie siekamy je razem z masłem. Wlewamy ekstrakt i wbijamy żółtka, wyrabiamy masę ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy z pół godziny w lodówce (można dłużej). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C na programie góra/dół. Szykujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Urywamy kawałki ciasta i rozpłaszczamy na grubość około 1 cm. Wycinamy kształty. Ciastka nie rosną za bardzo, więc możemy je układać dość blisko siebie. Pieczemy 20  minut. Przekładamy dopiero po pełnym wystygnięciu.

IMG_1498

na  podstawie przepisu z książki Bożeny Przyjemskiej “Niebezpieczne zboża. Groźny gluten”

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Ciasteczka ryżowe z konfiturąCiasteczka ryżowe z konfiturą
  • Kruche ciastka z czekoladąKruche ciastka z czekoladą
  • Spody mazurkowe bez glutenuSpody mazurkowe bez glutenu
bez glutenu ciastka wegetariański
12/02/2016

Post navigation

Jabłka pod kruszonką → ← Murzynek z gruszkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.