wersja bożonarodzeniowa
wersja wielkanocna
Składniki:
200 g masy marcepanowej
300 g masła klarowanego
250 g mąki jaglanej
250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
2 żółtka od szczęśliwych kurek
szczypta drobnej soli
cukier puder z nierafinowanego cukru lub ksylitolu
Masło siekamy razem z masą marcepanową, następnie dołączamy mąkę. Na koniec wbijamy żółtka, sól i zagniatamy. Wyrobioną masę chłodzimy w lodówce przez godzinę. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Odważamy sobie 30 gramowy kawałek ciasta i utaczamy z niego kulkę – zostawiamy na wzór. Każdą kolejną kulkę rozpłaszczamy (podsypując cukrem pudrem trzcinowym) i odciskamy na niej stempel (jego również warto za każdym razem oprószyć cukrem pudrem). Ciastka pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce.
My wykonaliśmy ciastka z dwóch mąk bezglutenowych – wyszły bardzo sypkie i delikatne, jeśli nie musicie mieć wyrobu bezglutenowego, to polecamy jednak zrobić je na mieszance pół na pół mąka glutenowa z bezglutenową, albo tylko na np. mące orkiszowej typ 1000 lub 1400.
Jak dla nas ciastka wyszły wystarczająco słodkie – spróbujcie masy po wyrobieniu, możecie dodać jeszcze trochę cukru pudru, jeśli czujecie taką potrzebę.
Marcepan jest słabo wyczuwalny w ciastkach, smakują podobnie jak maślane.
na podstawie przepisu Matczyne Fanaberie