Składniki:
3 szklanki mąki (2 szklanki mąki orkiszowej typ 1400 i 1 szklanka pomieszanych innych mąk)
3 jajka od szczęśliwych kur
500 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka zsiadłego czy maślanki
3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2/3 szklanki oleju z pestek winogron bądź ryżowego (alternatywnie 200 g masła 82 %)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
można też dodać ze 3 łyżki karobu lub kakao
Jajka ucieramy z cukrem. Dolewamy olej i ekstrakt. Wszystko miksujemy. Następnie ostrożnie, na niskich obrotach, dołączamy jogurt (uwaga na chlapanie), możemy też po prostu wymieszać na tym etapie składniki łyżką. Wsypujemy mąkę i sodę. Masę jeszcze chwilę traktujemy mikserem, potem przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24 cm). Ciasto wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 40 – 50 minut, a dokładnie “do suchego patyczka”.
przepis autorski, stworzony na podstawie wielu różnych innych znalezionych w internecie
Ciasto codzienne w Waszym wykonaniu:
fot. Anna Mokańska