Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Ciasto codzienne – proste, szybkie, ucierane

  • Ciasta i ciasteczka

zdjęcie - ciasto codzienne

 

Składniki:

3 szklanki mąki (2 szklanki mąki orkiszowej typ 1400 i 1 szklanka pomieszanych innych mąk)

3 jajka od szczęśliwych kur

500 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka zsiadłego czy maślanki

3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego

2/3 szklanki oleju z pestek winogron bądź ryżowego (alternatywnie 200 g masła 82 %)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

można też dodać ze 3 łyżki karobu lub kakao

Jajka ucieramy z cukrem.  Dolewamy olej i ekstrakt. Wszystko miksujemy. Następnie ostrożnie, na niskich obrotach, dołączamy jogurt (uwaga na chlapanie), możemy też po prostu wymieszać na tym etapie składniki łyżką. Wsypujemy mąkę i sodę. Masę jeszcze chwilę traktujemy mikserem, potem przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24 cm). Ciasto wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 40 – 50 minut, a dokładnie “do suchego patyczka”.

przepis autorski, stworzony na podstawie wielu różnych innych znalezionych w internecie

Ciasto codzienne w Waszym wykonaniu:

c8400465-4bb5-0649-8f60-57bf61fdb477-600x900

fot. Anna Mokańska

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowyPajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy
  • Czekoladowe ciasto z batataCzekoladowe ciasto z batata
  • Biszkopt bezglutenowyBiszkopt bezglutenowy
ciasto wegetariański
30/10/2013

Post navigation

Zupa kremowa marchwiowo – gruszkowa → ← Ciasto marchewkowe według pięciu przemian

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.