Składniki:
200 g mąki orkiszowej typ 1850 (niepełne 2 szklanki)
130 g cukru trzcinowego nierafinowanego (2/3 szklanki)
6 g sody oczyszczonej (lekko czubata łyżeczka)
6 g karobu w proszku
szczypta drobnej soli
1 ekologiczne jajko
75 g płynnego oleju (1/2 szklanki)
150 g mleka roślinnego (2/3 szklanki)
2 banany
W jednej misce utrzeć jajko z cukrem, ciągle mieszając dodać stopniowo olej i napój. Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę, karob i sól. Wlać mokre składniki do suchych i połączyć. Obrane banany skroić w niedużą kostkę i po oprószeniu mąką delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wlać do natłuszczonej keksówki i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut.
przepis Am mniam, maliny zamienione na banany