Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Ciasto szpinakowe “Zielony obłęd”

  • Ciasta i ciasteczka

 zdjęcie: ciasto szpinakowe

 

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej jasnej typ 700

1 szklanka wiórek kokosowych

50 g /1 szklanka mocno upchanego/ świeżego szpinaku

2/3 szklanki nierafinowanego cukru

1/2 szklanki napoju ryżowego /lub 2 duże ubite jajka/

1/3 szklanki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego

1,5 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

płatki migdałowe

Masło roztopić i schłodzić do zachowania płynnej konsystencji. Szpinak umyć, odcisnąć z wody i bardzo drobno posiekać albo pociąć nożyczkami do ziół. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C na programie termoobieg. Naszykować małą keksówkę /około 20 cm x 10 cm/, powinna być natłuszczona i oprószona mąką. Wymieszać ze sobą suche składniki, następnie wlać do nich mokre, na końcu wrzucić szpinak i dokładnie wszystko połączyć. Ciasto przelać do formy, posypać płatkami migdałowymi i piec około 40 minut /do suchego patyczka/.

 źródło przepisu: Trochę Inna Cukiernia

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Razowe muffiny owsiano – gryczane z mascarponeRazowe muffiny owsiano – gryczane z mascarpone
  • Muffinki NigelliMuffinki Nigelli
  • Bomboloni czyli pączki włoskie z piekarnikaBomboloni czyli pączki włoskie z piekarnika
bez jajka bez mleka ciasto wegański wegetariański
27/01/2014

Post navigation

Szarlotka sypana → ← Czerwony ryż, brązowe pieczarki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.