Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Ciasto ucierane z borówkami i polewą

  • Ciasta i ciasteczka

 Składniki:

100 g mąki jaglanej

100 g mąki ryżowej

50 g skrobi z tapioki

125 g masła 

100 g nierafinowanego cukru trzcinowego

4 jajka od szczęśliwej kury

1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

minimum  200 g borówek tzw. amerykańskich (może być znacznie więcej)

Lukier lub polewa borówkowa:

50 g nierafinowanego cukru pudru trzcinowego

25 g borówek tzw. amerykańskich

Borówki zblendować i przetrzeć przez gęsto sitko. Następnie utrzeć je łyżeczką z cukrem pudrem. W zależności od użytej ilości wyciśniętego soku otrzymamy albo borówkowy lukier (należy dodać 1 –  2 łyżeczki) albo polewę (3 łyżeczki soku lub więcej).

 

Sposób przygotowania ciasta:

Masło roztopić w rondelku i odstawić do wychłodzenia. Nagrzać piekarnik: temperatura 170°C, program “ciasto”. Mąki i skrobię wymieszać w małej misce z proszkiem do pieczenia. Borówki umyć i osuszyć delikatnie na sicie, strząsając kilkakrotnie nadmiar wody. Dno blaszki tortowej o średnicy około 20 – 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki zaś natłuścić masłem i oprószyć bezglutenową mąką. Jajka wbić do dużej miski, wsypać cukier i cukier waniliowy, ubijać mocno przez kilka minut, aż do uzyskania puszystej, jasnej masy. Cienką strużką wlewać do ubitej mieszanki zimne, płynne masło, nieprzerwanie miksując. Nastepnie wsypywać stopniowo mąkę, mieszając na najniższych obrotach miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste. Masę przelać do formy, lekko wyrównać, wierzch obsypać owocami. Wstawić do piekarnika na około 30 – 40 minut. Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dopiekło. Po wystudzeniu udekorować polewą. Przechowywać w chłodnym miejscu.
 
 
 
moja bezglutenowa wersja klasycznego przepisu na ciasto ucierane 🙂
 
 
 
Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Cytrynowo - migdałowe ciasto z makiem i bazyliowym lukremCytrynowo - migdałowe ciasto z makiem i bazyliowym lukrem
  • Libańskie ciasto pomarańczoweLibańskie ciasto pomarańczowe
bez glutenu ciasto deser wegetariański
28/07/2017

Post navigation

Kremowa zupa kurkowa z kaszą jaglaną, kozieradką i natką → ← Pasta z bobu

3 thoughts on “Ciasto ucierane z borówkami i polewą”

  1. Daria | Mistrzyni Codzienności pisze:
    29/07/2017 o 18:36

    Piękne! <3

    Odpowiedz
  2. izabela pisze:
    20/09/2018 o 02:26

    Czy zamiast Mąki jaglanej może byc gryczana lub ryżowa,zamiast masła olej kokosowy lub ryżowy,zamiast cukru trzcinowego cukier kokosowy lub miód? Czy ciasto w zwyklym piekarniku ma byc pieczone w programie gora – dół, czy termoobieg. Ja nie mam programu do pieczenia ciast.

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      22/09/2018 o 18:48

      Mąkę jaglaną możesz zastapić ryżową lub kukurydzianą, jeśli wolno Ci je spożywać (gryczana też powinna się sprawdzić, choć obawiam się charakterystycznego posmaku później w gotowym wypieku). Z wymienionych tłuszczy proponuję olej kokosowy. Do osłodzenia odbradziłabym miód ze względu na utratę jego dobroczynnych właściwości po poddaniu wysokiej temperaturze – troche go szkoda, a tani przecież nie jest 😉 Może jakieś inne jasne słodzidło w miarę neutralne np ksylitol, syrop z tapioki? … bo cukier kokosowy jest bardzo wyrazisty, a ciasto ma wyjśc jak najjaśniejsze i stonowane, być jedynie tłem dla owoców. Program to raczej bezpieczniej góra/dół – termoobieg może je za bardzo wysuszyć.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.