Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Czekoladowe serniczki z mascarpone

  • Małe co nieco

Miewam słabość do mascarpone, choć ogólnie minimalizuję nabiał w swojej diecie – tak właściwie powinnam go unikać w ogóle, bo mi nie służy, ale czasem sie łamię (jak widać, nie jestem idealna) … Te serniczki urzekły mnie prostotą i lekkością. Bystro się je podszykowuje, a potrzeba posiadania jedynie 3 składników do ich zrobienia jest dodatkowym atutem. No i finalnie ta musowa puszystość, niczym w Ptasim Mleczku … a zresztą co tu dłużej zachwalać, sami sprawdźcie !

 

Składniki:

4 duże, ekologiczne jajka

250 g serka mascarpone

200 g deserowej lub gorzkiej czekolady

 

Proporcja na 6 kokilek o średnicy około 8 cm.

 

Sposób przygotowania:

Tabliczki czekolady połamać na mniejsze kawałki i roztopić, najlepiej w kąpieli wodnej, następnie ostudzić. Rozbić jajka, separując żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z serkiem, potem po trochu wlać do nich zimną, ale wciąż płynną czekoladę, połączyć składniki; na końcu aż do całkowitego wchłonięcia wmieszać delikatnie łyżką pianę. Masę przełożyć do natłuszczonych kokilek i wsunąć na blaszce na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika – program góra/dół temperatura 120°C. Piec 70 minut. Uchylić lekko drzwiczki na trochę i wychłodzić serniczki przed zaserwowaniem. Polecam jeszcze bardzo ciepłe, choć i zimne świetnie smakują.

 

z przepisu: Ania gotuje 

 

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Libańskie ciasto pomarańczoweLibańskie ciasto pomarańczowe
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Buraczkowe ciasto z czekoladąBuraczkowe ciasto z czekoladą
bez glutenu deser ser sernik wegetariański
03/06/2017

Post navigation

Śliwki w czekoladzie → ← Pasta pomidorowa z tofu

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary