do piernika, do śledzia 😉
Składniki:
25 g cynamonu
10 g suszonego imbiru
7 g goździków
7 g kardamonu
5 g gałki muszkatołowej
5 g ziela angielskiego
2 g czarnego pieprzu lub szczypta pieprzu kajeńskiego
2 g anyżu i szczypta kolendry (niekoniecznie)
Składniki na przyprawę możemy kupić w całości lub mielone. Przyprawy dopiero do samodzielnego zmielenia czy utłuczenia na pewno będą bardziej aromatyczne, ale za to przygotowanie takiej domowej przyprawy korzennej na ich podstawie zajmie nam trochę więcej czasu. Pamiętajmy, że ziarenka z kardamonu czy gwiazdek anyżu należy wyłuskać. Przyprawy możemy zmielić w młynku do kawy, utłuc w moździerzu lub spakowane w grubszą foliową torebkę potraktować tłuczkiem do mięsa, możemy też zetrzeć je na tarce. My przygotowujemy naszą mieszankę w kilka minut z przypraw zmielonych gotowych, ale takich bez chemii 🙂
Ważne jest przechowywanie jej szczelnie zamkniętej, aby nie wywietrzała.
na podstawie przepisu Moje Wypieki