Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Domowy jogurt kokosowy

  • Śniadania

 Składniki:

1 litr mleka kokosowego

/najlepiej zrobionego samodzielnie, ewentualnie polecam mleko w kartonie Aroy-D/

1 łyżeczka agar-agar

1 mocno czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

1 łyżka neutralnego smakowo słodzidła /np. syrop ryżowy/

szczypta bakterii jogurtowych /np. YO 122/

Odmierzamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej skrobię. 1 szklankę mleka wlewamy do rondelka i dodajemy agar-agar, mieszając doprowadzamy do zagotowania, wówczas dodajemy całe pozostałe mleko i słodzidło. Gdy wszystko ponownie się zagotuje, należy wlać rozpuszczoną skrobię i pogotować składniki jeszcze z 1 – 2 minuty na niedużym ogniu do zgęstnienia. Następnie odstawiamy mleko do częściowego wychłodzenia – powinno po porządnym przemieszaniu mieć temperaturę poniżej 40 stopni C. Wówczas sypiemy szczyptę kultur bakteryjnych i łączymy, możemy też zblendować mleko dla uzyskania większej gładkości i puszystości, szczególnie jeśli podczas studzenia utworzył nam się na wierzchu kożuch, czy ma jakieś grudki. Przelewamy jogurt do niedużych, czystych (najlepiej wyparzonych) słoiczków i odstawiamy w miejsce, gdzie uda nam się utrzymać temperaturę około 40 stopni przez jakieś 8 do 10 godzin /jogurtownica, pobliże kaloryfera, u mnie piekarnik/. Po tym czasie chłodzimy jogurt i umieszczamy w lodówce do zestalenia na 6 godzin.

na podstawie przepisu na  jogurt z migdałów

 
Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Jogurt z migdałówJogurt z migdałów
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Serek z nerkowcówSerek z nerkowców
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka fermentowane jogurt wegański wegetariański
06/05/2015

Post navigation

Groszkowa pasta z limonką i bazylią → ← Kasztanowy budyń piernikowy z syropem klonowym

5 thoughts on “Domowy jogurt kokosowy”

  1. Basia pisze:
    15/04/2019 o 16:35

    Próbowałaś robić jogurt z domowego mleka kokosowego ? Wychodzi kompletnie wodnisty. Jak kwaśne mleko, nie jogurt. Po kilku nieudanych próbach zrazilam się kompletnie do kokosowego.. A z tłustego typu Aroy robić nie chcę. To już nie prawdziwy domowy jogurt dla mnie 🙁

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      16/04/2019 o 17:05

      Oczywiście, właśnie na domowym mleku kokosowym wykonałam ten jogurt, który jest w przepisie i na zdjęciu, pyszny i bardzo kremowy. Nie wiem dlaczego Twój jogurt Basiu wyszedł wodnisty, jesli zrobiłaś wszystko zgodnie z recepturą :/ Przypuszczam, że może to być związane z mlekiem, jakiego użyłaś – prawdopodobnie było za “chude”. Ja swoje domowe mleko kokosowe przygotowuję ze 150g wiórków kokosowych na 1 litr wody. Wiórki zalewam gorącą wodą, odstawiam na trochę i porządnie blenduję, potem odciskam.

      Odpowiedz
  2. Aga pisze:
    17/06/2019 o 20:55

    Czy można użyć żelatyny zamiast agaru? I czy wtedy także dodawać skrobię?

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      24/06/2019 o 10:55

      Nie próbowałam. Obawiam się jednak, że wówczas jogurt nie bedzie lekki i kremowy, tylko taki bardziej do krojenia, jak to czasem bywają gotowe w sklepach. Ale możesz sprawdzic i dać znać – może z połową łyzeczki tej żelatyny zamiast agaru?

      Odpowiedz
  3. Emilia pisze:
    09/09/2019 o 13:40

    Mi też już drugi raz nie wyszedł jogurt z własnego mleka kokosowego nie mam pojęcia dlaczego rozwarstwil się tylko i skwasnial. A mleko robię 200g wiórków na 1.2 l wody więc chude nie jest.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.