Składniki:
500 g surowej dyni (najlepiej hokaido)
250 g ekologicznej mąki kukurydzianej
200 g nierafinowanego drobnego cukru trzcinowego
3 średnie ekologiczne jajka
150 g masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów
po dużej szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, drobnej soli
Masło roztopić i schłodzić. Dynię obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odcisnąć z soku. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C na programie góra / dół. Formę tortową 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić masłem i oprószyć bezglutenową mąką. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, potem wlać masło. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą i wsypać do ciasta. Miksować chwilę do połączenia. Następnie dodać dynię i wymieszać z masą. Przełożyć ciasto do blaszki. Dyniowca piec około 40 – 50 minut do suchego patyczka.
Do dekoracji:
różne orzechy posiekane i krótko podprażone na suchej patelni /nerkowce, włoskie, laskowe/
Kocham dynię i na pewno wypróbuję ❤️
Ja też jestem jej fanką 🙂 Polecam, bo ten dyniowiec naprawdę wymiata 😉
Ciacho zrobione, przepyszne!!!