Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Gryczane bułeczki z czarnuszką i czarnym sezamem

  • Chleb

IMG_0696=20=E2=80=94=20kopia

Składniki:

150 g mąki gryczanej

50 g mąki z amarantusa

50 g zmielonego ziarna canihua lub quinoa

300 ml letniej wody

12,5 g świeżych drożdży

2/3 łyżki drobnej soli himalajskiej (inna może być bardziej słona, więc wtedy mniej)

2/3 łyżki słodzidła np  nierafinowanego cukru

 1 łyżka czarnuszki

1 łyżka czarnego sezamu

Mieszamy wszystkie składniki w większej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Potem wsypujemy po łyżce czarnuszki i czarnego sezamu, łączymy ponownie i przekładamy ciasto do natłuszczonej i osypanej mąką formy do połowy jej wysokości, znów zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 kolejnych minut – ciasto powinno dojść do brzegów wgłębień blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku na programie góra/dół przez jakieś 15-20 minut, do suchego patyczka.

Proporcja na 10 małych bułeczek.

na podstawie przepisu na chleb bezglutenowy prosty

z książki Bożeny Przyjemskiej “Niebezpieczne zboża. Groźny gluten.”

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Bomboloni czyli pączki włoskie z piekarnikaBomboloni czyli pączki włoskie z piekarnika
  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
bez glutenu bez jajka bez mleka bułki wegański wegetariański
01/06/2015

Post navigation

Gryczana tarta z figami, kozim serem i rozmarynem → ← Muffinki Nigelli

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary