Składniki:
250 ml zimnej wody lub mleka roślinnego np. kokosowego
2 czubate łyżki mąki gryczanej lub drobno zmielonej kaszy
1 czubata łyżka naturalnego kakao w proszku
1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
syrop daktylowy do dosłodzenia
1 łyżka suszonej żurawiny
ewentualnie do dekoracji: kakao, syrop daktylowy, suszona żurawina, wiórki lub chipsy kokosowe
W zimnej wodzie w małym rondelku rozprowadzić mąkę i kakao aż do całkowitego rozpuszczenia grudek (można się wspomóc mikserem), następnie doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować budyń jeszcze przez około 2 minuty. Dodać olej, żurawinę oraz syrop do odpowiadającego nam słodkiego smaku. Schłodzić chwilę. Podawać lekko gorący. Można go udekorować przed podaniem. Smacznego!
przepis własny
Budyń gryczany…nie ukrywam, że trochę dziwnie, ale na pewno bardzo zdrowo. I ta żurawina jak wisienka na torcie 🙂 Wizualna rewelacja, a smakowa pewnie też.
Dziękuję, przepis jest świetny. 🙂 Nie miałam syropu, więc dałam miód i wyszło bardzo dobre. Drugą wersję zrobiłam eksperymentalnie z karobem zamiast kakao i też smakowało. 🙂