To już jutro 😀 😀 😀 IX edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD! Impreza, na którą chodzę każdego roku od dobrych kilku lat. Zawsze wyczekuję z niecierpliwością na nowe produkty oraz na znane mi już produkty (które często można kupić w atrakcyjnych cenach), na możliwość bezpośrednich rozmów z producentami, na liczne atrakcje towarzyszące. Na targach próbuję się nasycić wrażeniami na cały rok, aby wytrwać do kolejnego października. Dlatego wracam z reguły bardzo zmęczona i odurzona smakami, zapachami, feerią barw, wciąż brzmiących jeszcze echem słów. Jeśli tylko jesteście fanami zdrowego, dobrej jakości jedzenia to nie powinno Was tam zabraknąć w ten weekend. Spiżarnia Sikorek będzie miała dodatkowo przyjemność być blogiem partnerskim tegorocznej edycji targów, a w sobotę uczestniczyć w imprezie towarzyszącej – Ogólnopolskim Spotkaniu Blogerów Kulinarnych 🙂 Zachęcam wszystkich bardzo do wzięcia udziału, a pod spodem zamieszczam jeszcze kilka informacji takich czysto technicznych:
07 – 09 października
Łódź Hala Expo al. Politechniki 4
Godziny zwiedzania: piątek i sobota od 10:00 do 18:00 ; niedziela od 10:00 do 17.00.
Wstęp
Bilet normalny jednorazowy (beECO & Natura Food) – 15.00 PLN
Bilet ulgowy jednorazowy (beECO & Natura Food) – 10.00 PLN
Bilet normalny trzydniowy (beECO & Natura Food) – 30.00 PLN
Bilet rodzinny jednorazowy (2+1, 2+2) (beECO & Natura Food) – 30.00 PLN
Bilet normalny jednorazowy online (beECO & Natura Food) – 11.00 PLN
Bilet normalny trzydniowy online (beECO & Natura Food) – 22.00 PLN
dzieci do lat 10 – 0.00 PLN
Bilety można kupić na miejscu lub taniej on-line.
Program targów:
piątek
AULA
godz. 11.00 Ceremonia otwarcia IX Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD i V Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO
organizator: Międzynarodowe Targi Łódzkie
godz. 12.00 – 13.00 Wręczenie nagród laureatom Konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2016
organizator: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
godz. 15.00 – 16.30 IV Międzynarodowy Kongres Biogospodarki. SESJA PLENARNA B4: “EKSPORT ŻYWNOŚCI WYSOKIEJ JAKOŚCI”– program
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 17.30 – 18.00 Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród laureatom Konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD 2016
organizator Międzynarodowe Targi Łódzkie
SALA KONFERENCYJNA A/B
godz. 14.00 – 17.30 III FORUM EKObranży – program
organziator: Magazyn Ekodostawcy
STREFA POKAZÓW KULINARNYCH
godz. 11.00 – 14.30 „Z karpiem za Pan Brat”- konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych pod Patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych “Polska Ekologia”
prowadzenie: Carlos González Tejera, Marcin Piotrowski, Sebastian Kornacki, Jacek Maliszewski
godz. 14.30 – 15.30 Wręczenie nagród laureatom IX Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych Tygiel Smaków
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 15.30 – 16.00 Wręczenie nagród w konkursie „Z karpiem za Pan Brat”
prowadzenie: Carlos González Tejera
godz. 16.00 – 16.30 Alternatywne kanały dystrybucji
prowadzenie: Lokalny Rolnik
godz. 16.30 – 17.00 Zdrowe desery na bazie kaszy jaglanej.
prowadzenie: Zakręcony Vege Obiad
godz. 17.00 – 18.00 “Z karpiem za Pan Brat” – pokaz Jurorów
prowadzenie: Carlos González Tejera
sobota
SALA KONFERENCYJNA A
godz. 11.00 – 14.00 AKADEMIA BIOKURIERA – program
organizator: Redakcja Biokurier.pl
godz. 14.00 – 17.00 BIOBIZNES FORUM – program
organizator: Międzynarodowe Targi Łódzkie
SALA KONFERENCYJNA B
godz. 11.00 – 12.00 Produkty z owoców rokitnika jako źródło składników bioaktywnych
prowadzenie: dr inż. Beata Piłat, PPHU Szarłat
godz. 12.00 – 13.00 Likopen- Profilaktyka
prowadzenie: Prof. Jan Barciszewski PAN, Cinna Produkty Zdrowia
godz. 13.00 – 14.00 Happyevolution- 10 kroków do zdrowia
prowadzenie: Żaneta Geltz, Hipoalergiczni
godz. 14.00 – 15.00 Wsparcie układu pokarmowego – podejście holistyczne
prowadzenie: Agnieszka Piskała, Holistic Polska
godz. 15.00 – 17.00 Oczyszczanie drogą do zdrowia. Trzy kroki w oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu.
prowadzenie: dr h.c. Peter Jentschura
SALA KONFERENCYJNA C
godz. 12.30 – 16.00 Fairtrade- skorzystaj z rynkowej szansy – program
organizator: Fairtrade Polska
SALA KONFERENCYJNA D
godz. 10.30 – 17.30 Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych – program
organizator: Międzynarodowe Targi Łódzkie
STREFA POKAZÓW KULINARNYCH
godz. 10.30 – 11:00 Zboża, orzechy, pestki – śniadania nie tylko dla Vegan
prowadzenie: Chuifa Mix – Carlos Gonzalez Tejera
godz. 11.00 – 12:00 Bananowy Song – Banany z Dominikany
prowadzenie: Carlos González Tejera,
godz. 12.00 – 12.30 Alternatywne kanały dystrybucji
prowadzenie: Lokalny Rolnik
godz. 12:30 – 13.30 Owoce robią prąd
organizator: Owocni
godz. 13:30 – 14.30 Robimy Tagliatelle NCO
prowadzenie: Kuchnia BACCARO
godz. 14.30 – 15.30 Co było pierwsze JAJKO czy…? – jajeczne kreacje nie tylko na śniadanie
prowadzenie: Carlos González Tejera
godz. 15:30 – 16.30 Regionalne i tradycyjne, na ostro i na słodko, małe i duże – PIEROGOWE INSPIRACJE
prowadzenie: Joanna Jakubiuk – mistrzyni prawdziwych pierogów
godz. 16.30 – 17.00 Alternatywne kanały dystrybucji
prowadzenie: Lokalny Rolnik
godz. 17:00 – 18.00 „Z karpiem za Pan Brat” – warsztat filetowania
prowadzenie: Jacek Maliszewski
niedziela
SALA KONFERENCYJNA A
godz. 11.00 – 13.30 BIOBIZNES FORUM – program
organizator: Międzynarodowe Targi Łódzkie
godz. 13.30 – 14.30 Ryby z hodowli sprawdzona jakość
prowadzenie: Krzysztof Selenta
SALA KONFERENCYJNA B
godz. 11.00 – 13.30 Forum Alergii – program
organizator: Hipoalergiczni
STREFA POKAZÓW KULINARNYCH
godz. 10.30 – 12:00 Kuchnia wegańska i bezglutenowa
prowadzenie: Atelier Smaku
godz. 12.00 – 12:30 Konkurs “weekendowe śniadanie do łóżka”
prowadzenie: Marco Ghia, Carlos Gonzalez Tejera, Katarzyna Wrońska, Monika Kucia, MTŁ
godz. 12.30 – 13.00 Zboża, orzechy, pestki – śniadania nie tylko dla Vegan
prowadzenie: Chuifa Mix- Jolanta i Wojciech Szymanek, Carlos Gonzalez Tejera
godz. 13.00 – 13.30 Alternatywne kanały dystrybucji
prowadzenie: Lokalny Rolnik
godz. 13:30 – 14.00 Ogłoszenie wyników konkursu “weekendowe śniadanie do łóżka”
prowadzenie: Marco Ghia, Carlos Gonzalez Tejera, Katarzyna Wrońska, Monika Kucia, MTŁ
godz. 14.00 – 15.00 Co było pierwsze JAJKO czy…? – jajeczne kreacje nie tylko na śniadanie
prowadzenie: Marco Ghia, Carlos González Tejera
godz. 15:00 – 16.00 Bananowy Song – Banany z Dominikany. Akcja charytatywna solidarność z ofiarami trzęsienia ziemi w Amatricie.
prowadzenie: Marco Ghia, Carlos Gonzalez Tejera
Strona targów, jakbyście poszukiwali dodatkowych informacji 🙂