Składniki:
2 średnie jabłka do pieczenia
60 g mąki jaglanej lub ryżowej
50 g nierafinowanego drobnego cukru trzcinowego
50 g masła klarowanego + masło do wysmarowania kokilek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
nierafinowany cukier puder do dekoracji
Proporcja na 4 kokilki.
Kokilki smarujemy masłem. Umyte jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy je w misce z cynamonem i przekładamy do kokilek (powinny sięgać do 3/4 wysokości). Włączamy piekarnik do nagrzania na temperaturę 190 stopni C. Z mąki, cukrów i masła, przygotowujemy ręcznie ucierając drobne kawałki ciasta. Kruszonką posypujemy równomiernie jabłka. Deser zapiekamy 20 minut. Podajemy najlepiej na ciepło, oprószony cukrem pudrem. Jabłka z kruszonką będą świetnie się komponować również z waniliowym sosem czy lodami lub bitą śmietaną. Smacznego !
na podstawie przepisu z książki Elizy Mórawskiej “O jabłkach”
I like your post very much:-). Looking forwad fore more. Goog luck!
Bardzo się cieszę, że tu jestem:-)! Many thanks and lookinf for more. Pozdrowienia!