Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
2 cebule
1 kwaskowe jabłko
1/4 szklanki wody
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
1 jałowiec
1 goździk
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka sosu sojowego tamari (niekoniecznie)
olej kokosowy
sól i pieprz
Cebule i jabłko obrać i pokroić w kostkę, zesmażyć na rozgrzanym oleju razem z przyprawami aż do uzyskania złotego koloru. Do fasoli wlać wodę i zblendować. Następnie wyjąć całe przyprawy ze smażonki, a cebule z jabłkiem dołożyć do fasoli i krótko już potraktować blenderem, jedynie do połączenia składników, jednak tak aby nie powstała gładka pasta, tylko żeby pozostały w niej wyczuwalne kawałki cebuli i jabłka. Zostawić do przegryzienia, przechowywać w lodówce.
źródło przepisu: Jadłonomia