Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Jaglany creme brulee

  • Małe co nieco

img_1427

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej (najlepiej odmiany słodkiej)

2,5 szklanki roślinnego, waniliowego mleka

1 mocno czubata łyżka masła klarowanego

mała szczypta drobnej soli

do osłodzenia syrop klonowy

ewentualnie  domowy ekstrakt waniliowy (1 łyżka, jesli lubisz bardzo wanilię)

na wierzch nierafinowany cukier o większych kryształkach

Kaszę opłucz na gęstym sicie i wsyp do wrzącego, osolonego mleka. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj do miękkości przez około 20, a nawet 30 minut. Dodaj do smaku syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Zblenduj możliwie na gładko składniki. Przełóż masę do 2/3 wysokości kokilek, a wierzch oprósz cukrowymi kryształkami. Wstaw deser do nagrzanego na 180°C piekarnika na wyższą półkę (program “grzanie od góry”). Piecz 15 minut. Serwuj na ciepło, najlepiej z musem owocowym lub świeżymi owocami leśnymi.

inspiracja przepisem  Samar Khanafer

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Szpinakowa rolada z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiemSzpinakowa rolada z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiem
  • Mazurek z dzieciństwaMazurek z dzieciństwa
bez glutenu bez jajka deser ekstrakt wegetariański
17/11/2016

Post navigation

Zimowe ciastka korzenne → ← Zielone śledzie z limonką, awokado i ziołami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT