Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (najlepiej odmiany słodkiej)
2,5 szklanki roślinnego, waniliowego mleka
1 mocno czubata łyżka masła klarowanego
mała szczypta drobnej soli
do osłodzenia syrop klonowy
ewentualnie domowy ekstrakt waniliowy (1 łyżka, jesli lubisz bardzo wanilię)
na wierzch nierafinowany cukier o większych kryształkach
Kaszę opłucz na gęstym sicie i wsyp do wrzącego, osolonego mleka. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj do miękkości przez około 20, a nawet 30 minut. Dodaj do smaku syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Zblenduj możliwie na gładko składniki. Przełóż masę do 2/3 wysokości kokilek, a wierzch oprósz cukrowymi kryształkami. Wstaw deser do nagrzanego na 180°C piekarnika na wyższą półkę (program “grzanie od góry”). Piecz 15 minut. Serwuj na ciepło, najlepiej z musem owocowym lub świeżymi owocami leśnymi.
inspiracja przepisem Samar Khanafer