Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Jajonez

  • DIETA GAPS

zdjęcie: jajonez

Składniki:

300 ml bardzo delikatnej oliwy lub oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowy, z pestek winogron)

2 żółtka

2 łyżeczki musztardy bez cukru w składzie (np. domowej roboty – najlepiej, Dijon)

sok z ¼ cytryny

pół łyżeczki drobnej soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka miodu

Jajka sparzamy we wrzątku, żeby nie ryzykować spotkania z salmonellą. Oddzielamy żółtko (białko nie będzie nam potrzebne) i miksujemy je około 3 minut z solą, pieprzem i miodem aż osiągnie gęstą konsystencję – jak kogel mogel. Do utartych żółtek dodajemy musztardę i ponownie miksujemy około minuty do połączenia składników. Stopniowo, porcjami po kilkadziesiąt mililitrów, dodajemy olej i miksujemy. Na początku konsystencja jest dosyć rzadka, ale czym więcej oleju wmiksujemy, tym bardziej gęstnieje. Kiedy nasz jajonez jest już tak gęsty, że nie chce spadać z mieszaków miksera, dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy (dzięki temu nie będzie mdły i poprawi się jego konsystencja). Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku do 5 dni. Ci, którzy nie muszą być na diecie GAPS, mogą zastąpić miód łyżeczką cukru i użyć zwykłej musztardy. Zrobienie własnego majonezu zajmuje mniej czasu niż pójście po niego do sklepu. Polecamy 🙂

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • SernikSernik
  • Orkiszowe muffinki na czerwonym winie ze śliwkami według 5 przemianOrkiszowe muffinki na czerwonym winie ze śliwkami według 5 przemian
bez dodatku cukru bez glutenu bez mleka majonez wegetariański
19/04/2014

Post navigation

Mazurek z dzieciństwa → ← Orkiszowe “zajączki wielkanocne” na zakwasie

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.