Składniki:
1/3 szklanki brązowego ryżu jaśminowego
1 szklanka mleka migdałowego (może też być ryżowe, owsiane lub kokosowe)
duża garść truskawek
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżeczka oleju kokosowego
wanilia
cukier kokosowy lub neutralne słodzidło (ksylitol, słód ryżowy)
Ryż ugotować w wodzie do miękkości w proporcji 1:1,5. Płatki podprażyć na suchej patelni. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki lub plasterki. Do ryżu wlać odmierzone mleko, dodać olej i wanilię (tyle, aby była wyczuwalna), w razie potrzeby osłodzić do smaku. Mieszać do rozpuszczenia oleju. Zawartość przelać do talerza, posypać truskawkami i płatkami migdałowymi. Można podawać na zimno lub na ciepło. Z podanej ilości składników otrzymuje się jedną porcję.
przepis własny