Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Jogurt z migdałów

  • Śniadania

 

Składniki:

konieczne – jogurt będzie rzadki, raczej do picia:

30 dag migdałów

starter bakterii jogurtowych /ja dałam szczyptę YO 122 /

2 łyżki słodzidła do wyboru /miód, słód, cukier, syrop, z wyjątkiem ksylitolu/

3 szklanki przegotowanej lub przefiltrowanej wody

dodatkowe – jeśli chcemy otrzymać jogurt gęsty i aksamitny

2 – 4 łyżki  skrobi /ziemniaczanej, z tapioki, kudzu/

1 łyżeczka agar-agaru /lub 1-2 łyżeczki pektyny/

1,5 szklanki  szklanki przegotowanej lub przefiltrowanej wody

 ewentualnie duża szczypta drobnej soli

Migdały namaczamy w zakwaszonej wodzie /dodajemy trochę soku z cytryny lub z kiszonej kapusty czy ogórków/ przez 8-12 godzin. Odlewamy wodę i przepłukujemy je na sicie. Wyparzamy wrzątkiem wszystkie naczynia, których będziemy używać. Przekładamy migdały do blendera kielichowego lub do naczynia do blendowania (używam do tego celu Chufamixu) i wlewamy 3 szklanki wody. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odzielamy mleko – należy przełożyć otrzymaną pulpę na gazę i mocno wycisnąć płyn. Przygotowujemy 1/2 szklanki wody, w której rozpuszczamy skrobię i wygodny do mieszania garnek około 1,5 litrowy, do którego również wlewamy wodę: 1 szklankę oraz wsypujemy do niej agar-agar. Mieszamy agar do momentu zagotowania, następnie dolewamy mleko oraz słodzidło, podgrzewając dalej i pilnując, aby się nie przypaliło. Ja wsypuję szczyptę soli, sądzę że dobrze wyostrza smak. Gdy mleko się zagotuje, powoli dodajemy przygotowaną skrobię i mieszamy jeszcze chwilę /ze 2 minuty/ na małym gazie. Odstawiamy mleko i studzimy do momentu, aż jego temperatura będzie miała około 35 stopni C – wtedy wsypujemy starter bakteryjny, mieszamy dokładnie całość lub blendujemy, jeśli są jakieś grudki i przelewamy jogurt do wcześniej przygotowanych pojemniczków /najlepiej szklanych, mogą być po prostu słoiki/. Dla uaktywnienia bakterii konieczne jest zapewnienie naszemu jogurtowi temperatury około 40 stopni C przez 8 do 10 godzin – ja taką temperaturę ustawiam u siebie w piekarniku i stosuję program grzanie góra/dół. Następnie jogurt studzimy i przekładamy do lodówki, potrzebuje on 6 godzin na zestalenie.

przepis  Miejska Kuchnia Roślinna

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Serek z nerkowcówSerek z nerkowców
  • Domowy jogurt kokosowyDomowy jogurt kokosowy
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
bez glutenu bez jajka bez mleka fermentowane jogurt wegański wegetariański
29/01/2015

Post navigation

Czekolava love → ← Serek z nerkowców

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.