Składniki:
30 dag orzechów nerkowca
150 – 200 ml wody
3 łyżki kakao w proszku
3 łyżki spożywczego masła kakaowego lub oleju kokosowego
jasne lejące słodzidło do smaku /np. syrop ryżowy/
Orzechy namoczyć w wodzie na minimum 2 godziny, potem obmyć na sicie i zblendować ze świeżą wodą. Masło kakaowe rozpuścić, wraz ze słodzidłem dodać do orzechów i zmiksować ponownie. Kiedy masa będzie gładka, odłożyć jej połowę do osobnej miseczki, a do pozostałej reszty dodać kakao i raz jeszcze zblendować dosładzając ewentualnie. Do pucharków nałożyć najpierw masę kakaową, potem na nią masę jasną. Na wierzchu posypać kakao i odstawić do schłodzenia do lodówki na około pół godziny, można też zjeść od razu 🙂
Proporcja na 2 duże pucharki.
przepis ze strony Witarianie