Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Karobowa gryczanka z czereśniami

  • Śniadania

IMG_2303

Składniki:

250 ml wody lub mleka kokosowego, owsianego allbo ryżowego

2 – 3 czubate łyżki płatków gryczanych

garść czereśni

1 czubata łyżeczka karobu

1 płaska łyżeczka nierafinowanego oleju koksowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

ciemne słodzidło do smaku np. melasa, syrop kokosowy lub daktylowy

ewentualnie do dekoracji na wierzch:

wiórki lub chipsy koksowe

śruta kakaowa

grubo starta gorzka czekolada

Czereśnie umyj, poprzekrawaj na połówki i wyjmij pestki. Do małego garnuszka wlej wodę lub mleko, wsyp karob, wymieszaj do rozpuszczenia i zagotuj. Do wrzątku dodaj płatki i na małym ogniu gotuj je jeszcze przez około 3 minuty, pilnując aby nie przywarły. Na końcu dołóż olej, wanilię i słodzidło. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej do miseczki i posyp czereśniami, ewentualnie możesz dodatkowo gryczankę udekrować. Serwuj na ciepło.

IMG_2295

przepis własny

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Gryczany budyń czekoladowy z syropem daktylowym i żurawinąGryczany budyń czekoladowy z syropem daktylowym i żurawiną
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Kokosowa komosanka z dziką różąKokosowa komosanka z dziką różą
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka ekstrakt wegański wegetariański
16/06/2016

Post navigation

Woda truskawkowa → ← Piklowana rzodkiewka

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary