Składniki:
250 ml wody lub mleka kokosowego, owsianego allbo ryżowego
2 – 3 czubate łyżki płatków gryczanych
garść czereśni
1 czubata łyżeczka karobu
1 płaska łyżeczka nierafinowanego oleju koksowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
ciemne słodzidło do smaku np. melasa, syrop kokosowy lub daktylowy
ewentualnie do dekoracji na wierzch:
wiórki lub chipsy koksowe
śruta kakaowa
grubo starta gorzka czekolada
Czereśnie umyj, poprzekrawaj na połówki i wyjmij pestki. Do małego garnuszka wlej wodę lub mleko, wsyp karob, wymieszaj do rozpuszczenia i zagotuj. Do wrzątku dodaj płatki i na małym ogniu gotuj je jeszcze przez około 3 minuty, pilnując aby nie przywarły. Na końcu dołóż olej, wanilię i słodzidło. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej do miseczki i posyp czereśniami, ewentualnie możesz dodatkowo gryczankę udekrować. Serwuj na ciepło.
przepis własny