Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (ogień)
1,5 szklanki wody (wrzątek – ogień)
1 łyżka masła klarowanego (ziemia)
1 duży suszony grzybek (ziemia)
1 liść laurowy (metal)
1 ziele angielskie (metal)
1 ziele jałowca (metal)
sól (woda)
pieprz (metal)
W przypadku kaszy palonej bierzemy 2 szklanki wody.
Zagotowujemy wodę. Kaszę myjemy na sicie i odsączamy, wsypujemy na wrzątek. Po chwili dodajemy masło oraz namoczonego i opłukanego grzybka. Wrzucamy przyprawy: liść, ziele, pieprz i jałowiec. Dosmaczamy solą (niekoniecznie, jeśli ktoś nie używa). Po przemieszaniu zakrywamy dokładnie garnek i gotujemy kaszę na bardzo małym ogniu bez ruszania około 20 minut do wchłonięcia całej wody. Po tym czasie dopiero należy ją ponownie przemieszać. Można ewentualnie kaszę zawinąć jeszcze trochę w koc, żeby lepiej doszła.