Składniki:
6 jajek od szczęśliwych kurek
1/2 szklanki masła klarowanego
1/2 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
1/2 szklanki mąki kokosowej
pół łyżeczki drobnej soli
pół łyżeczki sproszkowanej wanilii /można zastapić ekstraktem lub cukrem waniliowym/
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić i schłodzić, potem ubić z jajkami, cukrem, solą i wanilią. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem. Połączyć wszystkie składniki, miksując do całkowitego zniknięcia grudek. Wylać masę do natłuszczonych bądź wyłożonych papilotkami foremek i piec 15 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Muffiny ostudzić na kratce, można je potem udekorować cytrynowym lukrem.
Lukier cytrynowy:
nierafinowany cukier puder trzcinowy
sok ze świeżej cytryny
Utrzeć cukier z sokiem do uzyskania gładkiej, lejącej polewy.
Proporcja na 8 do 10 babeczek.
Na zdjęciu muffiny są posypane prażonymi chipsami kokosowymi, można też użyć kokosowych wiórków lub płatków migdałowych.
Polecamy podać babeczki z kawałkami świeżego ananasa.
przepis pochodzi z książki Dr B. Fife “Cud mąki kokosowej”