Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Kokosowy pudding z tapioki z malinami

  • Małe co nieco

IMG_1094

Składniki:

60 g (ok. 1/3 szklanki) drobnych perełek tapioki

 500 ml mleka kokosowego najlepiej własnej produkcji lub z kartonu

1 łyżeczka  domowego ekstraktu waniliowego

1 – 2 łyżki jasnego, raczej neutralnego słodzidła np. syropu ryżowego czy z tapioki

1 szklanka malin

świeże listki melisy (niekoniecznie)

Tapiokę w rondelku zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Następnie doprowadzamy ją na gazie do wrzenia, zmniejszamy ogień, wlewamy ekstrakt i słodzimy. Gotujemy około 15 minut, często mieszając. Perełki są gotowe, gdy nie wyczuwamy już mącznego posmaku, są one miękkie i sprężyste. Przykrywamy i czekamy z przełożeniem do pucharków aż tapioka wystygnie, następnie chłodzimy pudding w lodówce. Serwujemy z musem owocowym lub konfiturą czy dodatkiem świeżych owoców (na zdjęciu zblendowane maliny – jeśli nie lubicie pestek należy je przetrzeć przez sitko).  Możemy też deser podać na ciepło.

Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje.

IMG_1165

przepis  własny

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Czekoladowy blok z tapioką i owocamiCzekoladowy blok z tapioką i owocami
  • Bomboloni czyli pączki włoskie z piekarnikaBomboloni czyli pączki włoskie z piekarnika
  • Domowy jogurt kokosowyDomowy jogurt kokosowy
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka deser ekstrakt wegański wegetariański
20/08/2016

Post navigation

3 urodziny Spiżarni Sikorek → ← Wegańskie mango lassi

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.