Składniki:
60 g (ok. 1/3 szklanki) drobnych perełek tapioki
500 ml mleka kokosowego najlepiej własnej produkcji lub z kartonu
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
1 – 2 łyżki jasnego, raczej neutralnego słodzidła np. syropu ryżowego czy z tapioki
1 szklanka malin
świeże listki melisy (niekoniecznie)
Tapiokę w rondelku zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Następnie doprowadzamy ją na gazie do wrzenia, zmniejszamy ogień, wlewamy ekstrakt i słodzimy. Gotujemy około 15 minut, często mieszając. Perełki są gotowe, gdy nie wyczuwamy już mącznego posmaku, są one miękkie i sprężyste. Przykrywamy i czekamy z przełożeniem do pucharków aż tapioka wystygnie, następnie chłodzimy pudding w lodówce. Serwujemy z musem owocowym lub konfiturą czy dodatkiem świeżych owoców (na zdjęciu zblendowane maliny – jeśli nie lubicie pestek należy je przetrzeć przez sitko). Możemy też deser podać na ciepło.
Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje.
przepis własny