Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Krem z buraka na mleku kokosowym

  • Zupy

 

Składniki:

6 dużych buraków / 3 do zupy i po jednym na talerz/

400 ml mleka kokosowego

1,5 szklanki wody

2 ząbki czosnku

mały kawałek imbiru /około 2 centymetrowy/

1 – 2 czubate łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego

1 – 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

pół łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka soli

czarny pieprz

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C na programie termoobieg. Buraki porządnie wyszorować, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godziny. Następnie w garnku rozgrzać olej i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na najmniejszych oczkach imbir, chwilkę podsmażyć. Buraki ze skórą pokroić w plasterki. Wsypać połowę buraków do garnka, wlać wodę i mleko, posolić i gdy wszystkie składniki zagotują się razem, zmniejszyć ogień i zostawić na nim zupę jeszcze na 10 – 15 minut. W tym czasie przygotować talerze – rozłożyć na nich pozostałe plastry buraka, kilka można zostawić do dekoracji na wierzch. Ugotowaną gorącą zupę zblendować na krem, doprawiając sokiem z cytryny, pieprzem i octem (bezwzględnie nie należy pomijać octu balsamicznego, bo doskonale uzupełnia smak, nadaje zupie charakter).  Rozlać krem, podawać z porcją zieleniny – polecam z rukolą.

 

 

przepis z książki “Jadłonomia”

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Buraczkowe kaszottoBuraczkowe kaszotto
  • Krem z pasternaku z orzechami laskowymiKrem z pasternaku z orzechami laskowymi
  • Gryczana tarta z figami, kozim serem i rozmarynemGryczana tarta z figami, kozim serem i rozmarynem
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka wegański wegetariański zupa
26/03/2015

Post navigation

Wielkanocne jajeczka z kremem cytrynowym → ← Ciasto amarantusowo – ryżowe z jabłkami i morwą

2 thoughts on “Krem z buraka na mleku kokosowym”

  1. EdPa pisze:
    02/08/2018 o 15:48

    Zrobiłam,wyszła pyszna.
    Ocet balsamiczny idealnie się komponuję z całością.
    Dzięki za przepis.
    Teraz kolej na następne

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      05/08/2018 o 15:17

      Super! Cieszę się, że zupa smakowała. Życzę kolejnych udanych prób kulinarnych 😀

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT