Składniki:
1 szklanka białej lub czerwonej quinoa (można zastąpić ryżem czerwonym lub jaśminowym)
2 szklanki malin
mleko zbożowe (dałam ryżowe)
1 łyżka otrąb owsianych ∗
1 łyżka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ewentualnie coś do dosłodzenia np. słód ryżowy
Quinoa gotujemy w 1 i 3/4 szklanki wrzątku przez około 15 – 20 minut bez mieszania. Zalewamy mlekiem i łączymy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcemy mieć zupę bardzo gorącą, należy ją jeszcze chwilę podgrzać. Można dosłodzić do smaku w razie potrzeby np. słodem ryżowym, ksylitolem czy stewią.
przepis autorski
∗ w wersji bezglutenowej należy kupić z symbolem przekreślonego kłosa
Hey, sutlbe must be your middle name. Great post!