Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany
2 – 3 łyżki solonego masła orzechowego
(jeśli mamy masło domowej roboty, należy dodać tyle drobnej soli, aby przełamalo słodycz bananów)
pistacje
Sposób przygotowania:
Banany obierz i pokrój na cienkie plasterki, przełóż do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika na minimum 2 – 3 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij je i zblenduj do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie dodaj masło orzechowe i blenduj ponownie jeszcze chwilę do połączenia się składników. Otrzymasz 2 porcje lodów. Podawaj je od razu lub wstaw ponownie do zamrażalnika na kilka godzin – do momentu aż lody stwardnieją. Przed zaserwowaniem posyp pistacjami.
w wersji na patyku:

przepis Moja pasja smaku
Lody bananowe na patyku w Waszym wykonaniu:

fot. Kamila Ignasiak