Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Makowiec z jabłkami

  • Ciasta i ciasteczka

IMG_0230

Składniki:

1/2 kg jabłek

6 jajek od szczęśliwej kury

175 g masła klarowanego

200 g nierafinowanego cukru

200 g mielonego maku

100 g mąki ryżowej lub gryczanej

2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

szczypta drobnej soli

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na program ciasto i na 180 stopni C. Szykujemy tortownicę 26 cm (wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i obsypujemy mąką bezglutenową boki). Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem waniliowym, wraz z makiem wsypujemy do powstałej masy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dokładamy do ciasta.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy wszystko do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut – pieczemy do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Makowiec należy przechowywać w lodówce, zachowuje świeżość przez około 3 – 4 dni.

do dekoracji:

100 g białej czekolady

masa marcepanowa

płatki migdałowe

Marcepan rozwałkowujemy i wycinamy foremkami do ciastek ozdobne kształty o grubości około pół centymetra. Płatki migdałowe podprażamy do zezłocenia na suchej patelni (3-5 minut), cały czas mieszając, zsypujemy na talerzyk. Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch makowca, robiąc nieregularne esy floresy. Szybko układamy marcepanowe wzory, obsypujemy płatkami.

wersja bozonarodzeniowa

wersja wielkanocna

przepis  Wegefaza  

Bezglutenowa Wielkanoc
Święta bez glutenu

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Zimowy tort świątecznyZimowy tort świąteczny
  • Cytrynowa babka piaskowa z morelamiCytrynowa babka piaskowa z morelami
  • Szarlotka sypanaSzarlotka sypana
bez glutenu ciasto wegetariański
14/01/2016

Post navigation

Szpinak świeży smażony → ← Kruche ciastka z czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.