Składniki:
1/2 kg jabłek
6 jajek od szczęśliwej kury
175 g masła klarowanego
200 g nierafinowanego cukru
200 g mielonego maku
100 g mąki ryżowej lub gryczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta drobnej soli
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na program ciasto i na 180 stopni C. Szykujemy tortownicę 26 cm (wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i obsypujemy mąką bezglutenową boki). Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem waniliowym, wraz z makiem wsypujemy do powstałej masy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dokładamy do ciasta. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy wszystko do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut – pieczemy do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Makowiec należy przechowywać w lodówce, zachowuje świeżość przez około 3 – 4 dni.
do dekoracji:
100 g białej czekolady
masa marcepanowa
płatki migdałowe
Marcepan rozwałkowujemy i wycinamy foremkami do ciastek ozdobne kształty o grubości około pół centymetra. Płatki migdałowe podprażamy do zezłocenia na suchej patelni (3-5 minut), cały czas mieszając, zsypujemy na talerzyk. Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch makowca, robiąc nieregularne esy floresy. Szybko układamy marcepanowe wzory, obsypujemy płatkami.
- wersja bozonarodzeniowa
- wersja wielkanocna
przepis Wegefaza