Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Maślane babeczki z brzoskwiniami

  • Ciasta i ciasteczka

IMG_2528

Składniki:

2 szklanki jasnej i delikatnej smakowo domowej mieszanki mąk bezglutenowych

 /np. mąka jaglana, ryżowa, ekologiczna kukurydziana/

200 g masła 

2/3 – 3/4 szklanki drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego

4 jajka od szczęśliwej kury

4 łyżki mleka 

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów

1 łyżeczka  domowego ekstraktu  lub cukru waniliowego

brzoskwinie

do dekoracji:

nierafinowany cukier puder trzcinowy

IMG_2523

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie ucieramy je wraz z cukrem i wanilią na puszystą masę. Potem dodajemy do ciasta po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wlewamy mleko. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy całość. Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy oraz na wierzch babeczek. Ciasto przelewamy do muffinkowej formy, wypełniając blaszkę do 2/3 – 3/4 jej wysokości. Wkładamy babki do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 20 minut na programie góra/dół. Po wystudzeniu możemy je oprószyć cukrem pudrem.

IMG_2492

według przepisu na  waniliowe ciasto maślane

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Waniliowe ciasto maślaneWaniliowe ciasto maślane
  • Cytrynowa babka piaskowa z morelamiCytrynowa babka piaskowa z morelami
  • Spody mazurkowe bez glutenuSpody mazurkowe bez glutenu
bez glutenu deser muffiny wegetariański
10/07/2016

Post navigation

Shake truskawkowo – bananowy → ← Bezglutenowe spody do babeczek

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.