Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Maślane babeczki z brzoskwiniami

  • Ciasta i ciasteczka

IMG_2528

Składniki:

2 szklanki jasnej i delikatnej smakowo domowej mieszanki mąk bezglutenowych

 /np. mąka jaglana, ryżowa, ekologiczna kukurydziana/

200 g masła klarowanego

2/3 – 3/4 szklanki drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego

4 jajka od szczęśliwej kury

4 łyżki mleka roślinnego

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów

1 łyżeczka  domowego ekstraktu  lub cukru waniliowego

brzoskwinie

do dekoracji:

nierafinowany cukier puder trzcinowy

IMG_2523

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie ucieramy je wraz z cukrem i wanilią na puszystą masę. Potem dodajemy do ciasta po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wlewamy mleko. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy całość. Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy oraz na wierzch babeczek. Ciasto przelewamy do muffinkowej formy, wypełniając blaszkę do 2/3 – 3/4 jej wysokości. Wkładamy babki do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 20 – 30 minut na programie góra/dół. Po wystudzeniu możemy je oprószyć cukrem pudrem.

IMG_2492

według przepisu na  waniliowe ciasto maślane

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Waniliowe ciasto maślaneWaniliowe ciasto maślane
  • Cytrynowa babka piaskowa z morelamiCytrynowa babka piaskowa z morelami
  • Babka orkiszowa piaskowaBabka orkiszowa piaskowa
bez glutenu deser muffiny wegetariański
10/07/2016

Post navigation

Shake truskawkowo – bananowy → ← Bezglutenowe spody do babeczek

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary