Składniki:
2 szklanki jasnej i delikatnej smakowo domowej mieszanki mąk bezglutenowych
/np. mąka jaglana, ryżowa, ekologiczna kukurydziana/
200 g masła klarowanego
2/3 – 3/4 szklanki drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego
4 jajka od szczęśliwej kury
4 łyżki mleka roślinnego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów
1 łyżeczka domowego ekstraktu lub cukru waniliowego
brzoskwinie
do dekoracji:
nierafinowany cukier puder trzcinowy
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie ucieramy je wraz z cukrem i wanilią na puszystą masę. Potem dodajemy do ciasta po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wlewamy mleko. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy całość. Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy oraz na wierzch babeczek. Ciasto przelewamy do muffinkowej formy, wypełniając blaszkę do 2/3 – 3/4 jej wysokości. Wkładamy babki do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 20 – 30 minut na programie góra/dół. Po wystudzeniu możemy je oprószyć cukrem pudrem.
według przepisu na waniliowe ciasto maślane