Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Mazurek z dzieciństwa

  • Ciasta i ciasteczka

mazurek z dzieciństwa

proporcja na małą prostokątną blachę około 18 x 24 cm

 Składniki na jeden spód:

1 szklanka mąki orkiszowej typ 1400

1 szklanka mąki żytniej typ 1400

 200 g masła klarowanego (w temp. pokojowej)

 2 jajka od szczęśliwych kur

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

Mieszamy w dużej misce mąki z proszkiem. Następnie dokładamy masło i siekamy razem z mąkami. Wbijamy jajka i wyrabiamy ręcznie ciasto do połączenia składników. Masę chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny, ale może też poleżeć nawet kilka dni. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Po oziębieniu przekładamy masę do formy, wyrównując jej powierzchnię (można też ją rozwałkować, podsypując mąką, a potem przenieść do blachy) i formując brzegi. Nakłuwamy gęsto ciasto widelcem. Pieczemy do suchego patyczka około 20 – 30 minut.

Masa czekoladowa:

250 g mleka w proszku instant (nie może być granulowane)

1/2 szklanki (125 ml) mleka roślinnego

100 g masła klarowanego

kilka łyżeczek naturalnego kakao

ksylitol do dosłodzenia (u nas 1 – 2 łyżki)

Mleko płynne, masło, ksylitol i kakao zagotowujemy razem, aż do momentu rozpuszczenia się ksylitolu. Odstawiamy z ognia i po trochu wsypujemy mleko w proszku, cały czas ucierając pałką do zniknięcia grudek. Ciepłą masę wykładamy na spód i od razu dekorujemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce.

Masa mleczno – waniliowa:

250 g mleka w proszku instant (nie może być granulowane)

1/4 – 1/3 szklanki mleka roślinnego

100 g masła klarowanego

1/2 łyżeczki wanilii w proszku

ksylitol do dosłodzenia

Mleko płynne, masło, ksylitol i wanilię zagotowujemy razem aż do momentu rozpuszczenia się ksylitolu. Odstawiamy z ognia i po trochu wsypujemy mleko w proszku, cały czas ucierając pałką do zniknięcia grudek. Ciepłą masę wykładamy na spód i od razu dekorujemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce.

zmodyfikowany przepis z kulinarnych zapisków rodzinnych

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
  • Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowyPajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy
  • Gryczana tarta z figami, kozim serem i rozmarynemGryczana tarta z figami, kozim serem i rozmarynem
bez dodatku cukru ciasto mazurek wegetariański
24/04/2014

Post navigation

Jajecznica z cukinią → ← Jajonez

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT