Składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
1 lekko czubata łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta drobnej soli
2 szklanki drobno startej marchewki (około 1/2 kg)
3 duże jajka od szczęśliwych kur
2/3 szklanki oleju ryżowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowujemy marchewkę i blachę do muffinów z papilotkami. Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180 stopni C. Suche składniki mieszamy łyżką w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre przelewamy do miski z suchymi i szybko łączymy – tylko do wchłonięcia mąki. Masę od razu wlewamy do papilotek (można muffinki udekorować jeszcze połówkami orzechów włoskich bądź posypać siemieniem lnianym) i przekładamy blachę na środkowy poziom piekarnika, piekąc do suchego patyczka przez około 20 – 25 minut.
na podstawie przepisów: Ciasteczkowej Potworzycy i Kwestii Smaku