Składniki:
suche:
180 g (1,5 szklanki) jasnej mąki orkiszowej (typ 650 lub 700)
135 g (2/3 szklanki) drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego lub innego słodzidła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do ciemnych muffinek dodajemy 1 – 2 łyżki naturalnego kakao
mokre:
180 ml mleka roślinnego
1 średnie jajko
1/4 szklanki oleju kokosowego
Olej roztopić i schłodzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C na programie góra/dół. Formę wyłożyć papilotkami bądź natłuścić i wysypać mąką. Składniki wymieszać w osobnych miskach (suche w większej), następnie mokre wlać do suchych. Przemieszać szybko tylko do połączenia, tak żeby wchłonął się cały proszek i od razu przekładać ciasto do wysokości 3/4 blachy. Muffinki piec około 15 – 20 minut do suchego patyczka.
Polecamy do środka dodać jedną tabliczkę posiekanej czekolady 🙂
My do jasnych muffinek wsypujemy gorzką czekoladę, a do ciemnych białą.
uzdrowiona wersja klasycznego przepisu Nigelli Lawson