
Składniki:
2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
250 ml półwytrawnego, czerwonego wina
2/3 szk nierafinowanego cukru trzcinowego
125 g mąki teff lub ryżowej
125 g mąki kasztanowej
100 g masła lub oleju kokosowego
1 czubata łyżeczka domowej przyprawy korzennej
50g naturalnego kakao w proszku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta drobnej soli

Sposób przygotowania:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Tłuszcz roztopić i schłodzić, zimny (ale jeszcze lejący) zmiksować powoli z żółtkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C na programie góra/dół. Formę wyłożyć papilotkami bądź natłuścić i wysypać mąką. Pozostałe sypkie składniki wymieszać i wsypać do masy. Wmiksować tak, żeby wchłonął się cały proszek Cały czas mieszając wlewać po trochu wino. Na końcu delikatnie połączyć z ciastem za pomoca łyżki ubitą pianę z białek. Od razu przekładać masę do papilotek do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 15 – 20 minut do suchego patyczka.

Proporcja na 12 muffinek.
Inspiracja: Na Kuchennym Progu.