Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Naleśniki bezglutenowe amarantusowo-gryczane

  • Śniadania

 

 

Składniki:

 75 g mąki amarantusowej

75 g mąki gryczanej

50 g mąki ziemniaczanej

400 ml wody

1 jajko od szczęśliwej kury

duża szczypta drobnej soli

olej kokosowy

 

Jajko rozbić i utrzeć na puszystą pianę. Dolać wodę, wsypać mąki i sól, zmiksować wszystkie składniki razem. Odstawić ciasto na 15 minut. Patelnię rozgrzać i natłuszczać cienką warstwą oleju za pomocą pędzelka przed wylaniem każdej nowej porcji. Naleśniki smażyć z obu stron. Jeśli mają pozostać miękkie i elastyczne, nie należy ich rumienić, a po zdjęciu z patelni i przełożeniu na talerz, dobrze jest je przykryć pokrywką aż do wysmażenia wszystkich. Z podanej proporcji wyszło mi 5 sztuk o dużej średnicy.

Naleśniki doskonale komponowały się z powidłami śliwkowymi oraz z gorzką czekoladą, ale najlepiej smakowały nam po prostu z samym syropem daktylowym. Myślę jednak, że wersja “na wytrawnie” np. ze szpinakiem czy kozim serem też  byłaby bardzo udana.

zmodyfikowany przepis na naleśniki gryczane z książki “Kuchnia polska bez pszenicy”

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Naleśniki kasztanoweNaleśniki kasztanowe
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Naleśniki na zakwasieNaleśniki na zakwasie
bez dodatku cukru bez glutenu bez mleka naleśniki wegetariański
17/03/2015

Post navigation

Ciasto amarantusowo – ryżowe z jabłkami i morwą → ← Surowe ciasteczka czekoladowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT