Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Naleśniki na zakwasie

  • Dania Główne

zdjęcie - naleśniki na zakwasie

Składniki:

75 g zakwasu (dałam żytni)

250 ml wody

250 g mąki orkiszowej typu 1400

2 jajka od szczęśliwych kur

250 ml  mleka roślinnego lub kokosowego

 szczypta drobnej soli

olej kokosowy do smażenia

Zakwas wyjąć z lodówki i odczekać z godzinkę, żeby złapał temperaturę pokojową. Potem dolać do niego ciepłą wodę (powinna mieć około 40 stopni C) i wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać ponownie do rozbicia grudek i odstawić na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie połączyć za pomocą miksera z jajkami, mlekiem i solą. Znów odłożyć na godzinkę. Smażyć na rozgrzanej patelni, za każdym razem podlewając odrobiną oleju.

Naleśniki na zakwasie są miękkie, pulchne i bardzo syte (wystarczą 2-3 na osobę, aby się najeść).

Zakwas jest wyczuwalny, trochę przypominają przez to smakowo chlebek 🙂

Z podanej proporcji wyszło mi 7 naleśników na dużej patelni (28 cm).

źródło  Chleb – moja domowa piekarnia

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowyPajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy
bez dodatku cukru bez mleka naleśniki wegetariański
08/11/2013

Post navigation

Kuleczki amarantusowo – orzechowe → ← Rogaliki dyniowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.