Składniki:
100 g masła /najlepiej klarowanego/
100 g deserowej czekolady /lub gorzkiej/
125 g orzechów laskowych
3 szczęśliwe jajka
1/2 – 2/3 szklanki nierafinowanego cukru lub innego sypkiego słodzidła /np.ksylitolu/
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki naturalnego sproszkowanego kakao /jeśli chcecie ciasto bardzo czekoladowe 🙂 /
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Natłuszczamy blachę 20 x 30 cm. Masło roztapiamy razem z połamaną czekoladą i odstawiamy do wychłodzenia. Orzechy mielimy, mieszamy z sodą i kakao. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę, a potem orzechy, cały czas miksując. Sprawdzamy na końcu, czy odpowiada nam stopień słodkości masy, ewentualnie dosładzamy i przelewamy do formy, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka /około 15 – 30 minut / – ciasto powinno być wilgotne, ale upieczone. Wielcy fani czekolady mogą je po wystudzeniu polać jeszcze roztopioną czekoladą i posypać dla dekoracji całymi orzechami. Nam smakowo to ciasto kojarzy się z Nutellą z dzieciństwa, stąd też jego nazwa. Nutelka świetnie komponuje się ze szklanką chłodnego roślinnego mleka 🙂
przepis zmodyfikowany
na podstawie przepisu na ciasto śliwka w czekoladzie czyli brownie jak piernik