Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 lub żytniej jasnej typ 720 lub pół na pół
100 g mąki orkiszowej ciemnej typ 1850
170 – 200 ml wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży
Zakwas wymieszać z wodą o temperaturze około 40 ° C i pokruszonymi drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód. Stopniowo wsypywać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania mniej wiecej na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki /czasami stosuję inny wariant – formuję bułki od razu po wyrobieniu ciasta, układam je na blasze i przykrywam do wyrośnięcia na godzinkę/. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanej oliwą, zostawiając między nimi 4 cm odstępy. Nożyczkami zrobić dwa nacięcia uszu. Uformować małe kuleczki z ciasta na ogonek i wcisnąć je w bułeczki w odpowiednich miejscach. Wykałaczką zrobić dziurki na oczy. Wcisnąć w ciasto bułeczki rodzynkę w miejsce nosa zajączka. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut – do zrumienienia. Zajączki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
proporcja na 8 – 10 sztuk
przepis własny