Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Orkiszowe “zajączki wielkanocne” na zakwasie

  • Chleb

zdjęcie: orkiszowe "zajączki wielkanocne" na zakwasie

Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 lub żytniej jasnej typ 720 lub pół na pół
100 g mąki orkiszowej ciemnej typ 1850
170 – 200 ml wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży

Zakwas wymieszać z wodą o temperaturze około 40 ° C i pokruszonymi drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód. Stopniowo wsypywać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania mniej wiecej na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki /czasami stosuję inny wariant – formuję bułki od razu po wyrobieniu ciasta, układam je na blasze i przykrywam do wyrośnięcia na godzinkę/. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanej oliwą, zostawiając między nimi 4 cm odstępy. Nożyczkami zrobić dwa nacięcia uszu. Uformować małe kuleczki z ciasta na ogonek i wcisnąć je w bułeczki w odpowiednich miejscach. Wykałaczką zrobić dziurki na oczy. Wcisnąć w ciasto bułeczki rodzynkę w miejsce nosa zajączka. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut – do zrumienienia. Zajączki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

proporcja na 8 – 10 sztuk

przepis własny

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
  • Bomboloni czyli pączki włoskie z piekarnikaBomboloni czyli pączki włoskie z piekarnika
  • Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowyPajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy
bez dodatku cukru bez jajka bez mleka bułki wegetariański
13/04/2014

Post navigation

Jajonez → ← Soki z wyciskarki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary